Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Građanima na Kosovu, uključujući i one koji žive u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, od danas je dozvoljeno da dnevno budu 90 minuta napolju i to prema nedeljnom rasporedu na osnovu pretposlednje cifre matičnog broja sa lične karte. Kako su potvrdili gradonačelnici opština sa severa Kosova na zajedničkoj konferenciji jutros, građanima je dozvoljeno snabdevanje hranom, lekovima i higijenskim proizvodima, obavljanje bankarskih plaćanja samo sat i po vremena dnevno…

Mogla je pandemija da nas zatekne i spremnije. Da nismo glasali iz moranja, za atar, iz straha, pod prinudom, za obećanje, uz pretnju, zbog mirne glave, jer se ne mešamo u politiku, za paket, za sendvič, zbog… Da nismo tako glasali sada bi o svima nama brinuli normalni i pametni.

Predsednik Kine Si Đinping preneo je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uverenje da će Srbija, uz Vučićevo snažno vođstvo i herojstvo i neustrašivost srpskog naroda, uspeti da prebrodi epidemiju koronavirusa u najkraćem roku.

E baš ga pretera. Pa koji se to zvaničnik, koji drži do sebe, u direktnom razgovoru koristi imenom u trećem licu onog sa kime razgovara, hvaleći ga. On njemu direktno kao iznosi uverenje da će uz Vučićevo snažno vođstvo i herojstvo, Srbija da pobedi pandemiju. Dakle ludilo… I onog što je rekao, ako je rekao i onog što je preneo kako je preneo da je onaj rekao.

U hotelima već nedeljama nema turista, pa su njihovi vlasnici odlučili da svoje objekte daju na uslugu državi u borbi sa COVID-19. U nekima od njih smešteno je medicinsko osoblje koje se ovih dana, po potrebi, preraspoređuje po gradovima širom zemlje… U Sloveniji je značajno smanjen broj novozaraženih koronavirusom… U Italiji je više od 100.000 građana zaraženo koronavirusom… Grčka pravoslavna crkva i Vlada zajednički poručuju da će dogodine proslaviti Vaskrs kako dolikuje… Pandemija koronavirusa u Americi…

Bože, sada se nešto pitam. O čemu bi mi razgovarali da nije ovog virusa? Kako bi postajali važni u ona šugava vremena pre… Do skoro… U stvari gde su nestale sve one teme kojima smo bili zaokupljeni? I da li su one uopšte bile važne? Sada tek shvatam da smo uvek mogli i bez mnogih od njih. Ali nismo znali. Morao je da dođe “korona” pa da nas nauči pameti.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.