Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Vučić je novinarima iz Srbije rekao da je na sastanku kazao da ne postoji dogovor da Srbija obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Za američke zvaničnike s kojima je razgovarao u Vašingtonu – državnog sekretara Majka Pompea, njegovog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera i zamenika ministra odbrane Dejvida Norkvista, Vučić je rekao da „ne žele da od male Srbije prave bilo kakvog, pa i malog neprijatelja“, već da žele da sarađuju sa Srbijom.

‘Aj da sačekamo neki dan. Kada bi mogli da se setimo šta je pričao sinoć, videli bi da je sve slagao. Novinare iz Srbije. Ali to je prosto nemoguće. Njegove laži su iz minuta u minut i nove pokriju stare kao “ruzmarin, snegove i šaš” pa normalan čovek to ne može da prati. A ako normalan čovek ne može da ga prati, to ne znači da je on pametan nego da nije normalan.

Hašim Tači je, s druge strane, izjavio da je njegov sastanak sa Vučićem bio korektan, konstruktivan, „bez nečeg posebnog“. Rekao je da su razgovarali „o neophodnosti mirovnog rešenja pitanja između Kosova i Srbije i o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma“. „Pokazana je dobra volja da stvari idu napred u interesu dve države, kao što je to bio slučaj sa sporazumima o avionskoj i železničkoj liniji, o auto-putu, ali i o pitanjima koja bi mogla da budu od zajedničkog interesa, više u ekonomskom nego u političkom smislu“, rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa (RSE). Tači je kazao da je sastanak bio „sastanak dobre volje u angažovanju SAD, da se pitanja dobrosusedskih odnosa Kosova i Srbije okončaju jednom zauvek“.

Odmereno i diplomatski korektno. Sve lepo upakovano u suštinu “dve države”. Ne skače, ne ače, ne beči se na novinare, ne pozira zbog poziranja i ne pljuje i obezvređuje druge bez razloga. A “dve države” ugura u percepciju ko god da to gleda… Izučavaće našeg predsednika generacije naučnika u budućnosti. Sociolozi, filozofi, mnogi još… ali bogami i patolozi.

Osnovni sud u Nišu osudio je na osam godina zatvora i pet godina zabrane upravljanja vozilima D kategorije vozača „Niš ekspresa“, Milana Zdravkovića, zbog nesreće u decembru 2018. godine na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kada je poginulo osam ljudi. Sudija Osnovnog suda Bojan Talić rekao je u obrazlaganju presude da se radi o maksimalnoj zatvorskoj kazni, bez obzira što je Zdravković nesreću izazvao iz nehata, kada se autobus kojim je upravljao sudario s vozom. On je kazao da je nepobitno dokazano da se Zdravković nije zaustavio na znak „stop“ ispred pružnog prelaza.

A rampe a signalizacija a neobezbeđeni pružni prelazi a odgovorni iz ministarstva a odgovorni iz Železnica Srbije…? A da, oni su toliko toga upropastili i pokrali pa sada moraju da ih kriju. To znači nisu tu.

Šef Odborničke grupe Saveza za Srbiju (SZS) u Skupštini Beograda, Nikola Jovanović izjavio je da je današnja sednica Skupštine Beograda potvrda da je Srpska napredna stranka (SNS) objavila rat svim beogradskim zelenim i javnim površinama. Jovanović je rekao da je ranije planirano da je taj prostor između ulica Požeška i Maršala Tolbuhina bude sportsko rekreativni centar, a da se sada planira naselje „Sunčana dolina“ za 1.500 ljudi bez zelenih površina, parkova, škole ili vrtića. On je pozvao građane Čukarice i Beograda da se suprotstave „urbanističkom nasilju“.

Cela Srbija će postati “Sunčana dolina”. Mi na severu Kosova imamo, mislim gradi se… Za koga ne znam ali ima tendera, ima pare, neki grade, neki dele dobit preko dobiti itd. Pa red je da i vi  osetite ovo blagostanje koje je nas zadesilo a vas čeka. tj. pljačku veka.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.