Komentar dana : Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, na Kosovu optuženi za organizovanje kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu političara Olivera Ivanovića, u Srbiji su među suvlasnicima građevinskog preduzeća „Granit-peščar“. Radio Slobodna Evropa piše da to preduzeće nesmetano radi od 2015. godine, uprkos zabranama inspekcija zbog rada bez odgovarajućih dozvola, neplaćenog poreza i rudne rente.

To preduzeće je, navodi RSE, krajem prošle godine dugovalo državi više od pet miliona evra za poreze, struju i rudnu rentu, a nadležne institucije nisu odgovorile na pitanje novinara da li je taj dug u međuvremenu izmiren. Četvrtinu „Granit-peščara“ kupila je 2015. godine firma „Inkop“ Dušice Maksimović, sestre Zvonka Veselinovića, a u aprilu 2018. godine prenela vlasništvo nad tom firmom braći Zvonku i Žarku Veselinoviću i Milanu Radoičiću.

„Granit-peščar“ je od 2015. godine učestvovao u više državnih projekata u Srbiji, isporučivao kamen iz kamenoloma Rujevac za izgradnju deonica auto-puta Beograd-Južni Jadran (Koridor 11) i preko posrednika poslovao s državnim firmama kao što je „Beograd-put“. Istraživanje RSE pokazuje da kamenolom „Granit-peščar“ u selu Ba, kod Ljiga, i dalje radi iako su 2013. godine rudarska i druge inspekcije u više navrata zabranjivale njegov rad po prijavi stanovnika čije su kuće popucale od detonacije prilikom miniranja kamena. Zabranu rada kamenolomu „Rujevac“ je izdalo i Ministarstvo Srbije za zaštitu životne sredine, u junu 2018. godine.

U jednom od izveštaja republičke ekološke inspekcije, gde se konstatuje da kamenolom nema saglasnost Ministarstva, vidi se i prigovor „Granit-peščara“. „Koja je dozvola validna, da li su i na koji način Ministarstvo i njegova inspekcija kaznili „Granit-peščar“ nismo dobili odgovor“, piše Radio Slobodna Evropa.

Posle 607 dana komentarisanja svih gluposti u ovom posrnulom svetu ja nemam komentar. Čitajmo, čudimo se, pa opet čitajmo i opet se čudimo, pa se krstimo i zapanjujmo se… I čekajmo… Doći će dan kada ćemo slobodno smeti da kažemo sve što imamo protiv pljačke koju su radili. Svesno i smišljeno. Za sebe a protiv jadnog naroda.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.