Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Očekuje se da će se danas ponovo sastati radne grupe Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova u cilju postizanja konačnog sporazuma o vladi. Kao što je iz Samoopredeljenja nedavno najavljeno, sastanak će početi u 15 sati u kancelariji DSK-a.​ U intervjuu za KosovaPress, lider Samoopredeljenja i kandidat za premijera izjavio je da će se na ovom sastanku razgovarati uglavnom o ekonomskim pitanjima.

Konačno se došlo do suštine pregovora unutar koalicije. Ekonomska pitanja iliti tal od vlasti  je suština bavljenja politikom u savremenom svetu kome region stremi. Neće se valjda sekirati zbog ekonomski nerazvijene populacije. Prvo da namire sebe pa će posle da vide šta će sa narodom.

Minulog vikenda zabeleženi su fizički napadi u Zvečanu, Gračanici i Ranilugu. Izvršioci i žrtve bili su Srbi, navodi se u dnevnom izveštaju Kosovske policije. Osumnjičeni muškarac, sinoć oko 19.10 časova, prekršio je zabranu prilaska i fizički je napao ženu nanevši joj telesne povrede. I žrtva i napadač su srpske nacionalnosti…

Kada neko u medijima, ničim izazvan, počne vest analizom etničke pripadnosti žrtava i izvršilaca nasilja za koje na kraju sam zaključi da su Srbi, onda samo mogu da kažem da on nije za taj posao, a da je pored toga štetan element koji u podsvesti ima želju da jednu stranu po svaku cenu prikaže kao žrtvu, a drugu kao nasilnika iz neshvatljivih kvazipatriotskih pobuda kojim posledično stimuliše međuetničku mržnju.

Episkop Dizeldorfa i Nemačke Grigorije izjavio je u Utisku nedelje na TV Nova S da je dodela ordena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na proslavi 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve greška koja ne poštuje veličinu tog jubileja. „Na primer imate u crkvi zanimljiv, ali dobar običaj da za Božić, Uskrs i velike praznike ne može biti venčanja, zato što bi ili venčanje ili Uskrs bilo važnije. Ili bi venčanje potisnulo tako velik praznik ili bi praznik progutao jedan tako važan događaj venčanja za neke ljude. Tako mi se učinilo da je i to jedna stravična greška koja ne poštuje veličinu tog 800-godišnjeg jubileja i sad odjednom tu je jedno ordenovanje koje je postalo važnije od osam vekova trajanja srpske crkve u kakvim sve okolnostima i prilikama“, rekao je episkop.

Trezveno, jasno i vrlo razložno objašnjenje zašto je čin dodele tako važnog ordena na tako važnoj svečanosti protivan tradiciji, crkvenim običajima i etici. Ja bih dodao još jedno. Zato što je ovaj ordenovani sigurno jedan jedini, od svih za tih 800 godina, koji taj orden nikako nije zaslužio.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ponovo je pozvao gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića na televizijski duel na Javnom servisu, na kojem bi građanima položili račune za rekonstrukciju šabačkog glavnog trga i Trga Republike u Beogradu. „Trg Republike u Beogradu manji je od šabačkog, a plaćen je 25 puta više, neverovatnih 12 miliona evra, iako konačnu cifru još krijete. Dužni ste da građanima Srbije objasnite kako je to moguće. Dugujemo obojica da javnosti objasnimo kako i zašto je rekonstrukcija većeg trga u Šapcu završena za 75 dana, a rekonstrukcija sa dodatnom rekonstrukcijom Trga Republike traje već više od 400 dana“.

Odgovor vlasti, analitičara poslušnika režima, nabeđenih urednika stranačkih kadrovika, blebetala na Pinku, u Informeru, RTS-u itd. jeste da ga nema. Kada nemaju šta da kažu oni ništa i ne kažu o toj temi nego pričaju nešto drugo. Videćemo, posle ovog jasnog poziva, šta.



Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.



 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.