Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Prištinski publicista, Veton Suroi, ocenio je da je Kosovo „nazadovalo“ u brojnim aspektima od proglašenja nezavisnosti a da su parlamentarni izbori 6. oktobra, „poslednji trenutak“ da se na Kosovu dogodi prekretnica. On je kazao da u Demokratskom savezu Kosova postoji „reformistička energija“ zbog činjenice da je za premijera predložena žena koja se, kako je naveo, „protivila ‘zarobljavanju’ države“ i bila „manjinski glas“ u LDK, i dodao da i Samoopredeljenje ima „reformistički“ plan. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Suroi je naveo da je najpre potrebno ispraviti „velike nepravilnosti“ tokom dosadašnjeg procesa i da Vlada Kosova mora definisati sopstvenu spoljnu politiku, a unutar nje i politiku prema Srbiji.

Dugo ga nismo čuli. Oduvek su se od njega očekivale velike misli i velike reči, ali on već dugo nije ništa govorio. Što se mene tiče i prema onome šta je rekao, nije morao ni sada.

Od prvog do šestog sastanka, na Fakultetu političkih nauka menjale su se teme, ali i učesnici. Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo navodi za RTS da je nakon šeste runde razgovora, postignut izvestan napredak, da su od SNS-a dobili dokument sa predlogom konkretnih mera. „Mi smo u sredu dobili dokument koji je izradila vladajuća stranka SNS, do juče je prerađivan, očigledno je dodato još nekoliko mera, pošto nam je stalna konferencija gradova i opština takođe učestvovala na poslednjem sastanku i dala svoje preporuke koje su uključene, tako da smo juče dobili dokument koji je usaglašen u okviru vladajuće koalicije, što je pokazatelj da se dosta radilo u međuvremenu“, objašnjava Antonijević.

Ovi koji na drskost, cinizam i bezobrazluk vlasti koja je izgubila osećaj ljudskosti i vezu sa razumom, pokušavaju da balansiraju, bez obzira na dramatičnu prezentaciju svoje ozbiljne posvećenosti dolasku do rezultata u razgovorima, postaju smešni, a sa ovom današnjom izjavom deo lakrdije gde SNS pregovara sam sa sobom, svojim koalicionim partnerima i stalnom konferencijom gradova i opština, koja je isto njihova.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da su se u medijima, nakon nasilja u srednjoj školi u Barajevu, pojavile informacije o još nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja. Ministarstvo ističe da se ti slučajevi nisu dogodili u školskom ambijentu i za vreme školskih aktivnosti. U saopštenju Ministarstva prosvete se navodi da su mediji u školski kontekst stavili situacije vršnjačkog nasilja koje su se dogodile posle nastave i izvan prostorija škola kao u slučaju OŠ „Branko Radičević“ (Velika Moštanica), OŠ „Jefimija“ i „Prva Obrenovačka osnovna škola“ u Obrenovcu, kao i vršnjačko nasilje koje se dogodilo u večernjim časovima u Zemunu.

Da li se nasilje desilo sa ove, ili one strane školske ograde, ne oslobađa odgovornosti nikoga, a ponajmanje prosvetni sistem kao deo sveukupnog nakaradnog sistema, sedam godina posrćućeg društva. Rijaliti programi puni razvrata, vidovite Zorke, čudovišni svemogući eliksiri u medijima sa nacionalnim pokrivanjem, popularizacija amoralnosti, nekvaliteta i šunda, laž i prevara, besomučna pljačka, raslojavanje društva na ekstreme siromaštva i bogatstva, diplome bez znanja, uživanje bez rada, parade koje se ne odriču satane i zloupotreba dece u istim, upravljanje državom od strane najgorih – sigurno neće dovesti do napretka društva. Ministarstvo prosvete je deo upravo tog sistema i odgovorno je kao i svi ostali zarđali šrafovi, a u slučaju vršnjačkog nasilja kao posledici, najviše. Kao i prosvetni radnici koji mu se ne opiru ili su čak i njegov proizvod.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.