Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Zaključak:

Sve mi je jasno što se tiče Vučićevog režima. To je vladavina najgorih među nama koji nas vode pravo u katastrofu od koje se generacije u budućnosti neće oporaviti. Naravno, nisam ja jedini kome je to jasno. Gotovo svi normalni Srbi to znaju. E upravo zato nisam dobro razumeo ko to za njega glasa. Postoji krađa glasova, postoje pretnje i ucene, ali ga ipak neki ljudi glasaju. Ko su ti ljudi? Pokušao sam da ih definišem kroz psihološke profile njihovih ličnosti.

Psihološki profil – Matora protuva… Tu je od jednopartijskog sistema. Ne zna šta bi mogao da bude da nije vlast, pa zato glasa za nju, a sve u svom okruženju ubedio je da im je dobro. Prepoznaje se po podbratku i stomaku, koji – zna se od čega, su i želatinu u kosi za koji ni sam ne zna šta će mu. Teško se i usporeno kreće jer se celog života nasedeo u foteljama i službenim automobilima, pa je skoro zaboravio da ide. A i ne troše mu se noge jer su njegove.

Psihološki profil – Harpija… Osoba se naživela svakakvog života isprobavajući sve i svašta i sa svakakvima. Osposobljena je da ogovara, alapači, laže, preti, psuje i pljuje, a nokte specijalno tretira da bi mogla i da grebe. Spremna je da stane u živi zid zaštite predstavnika režima koji sve o njoj znaju, ali su sličnog amoralnog nivoa, pa im to što je ona, ne smeta.

Psihološki profil – Mezimac… Sve što ima dato mu je. Navikao je da mu bude fino. Zimi toplo, leti sveže, a svuda i na svakom mestu, udobno. Glasa za postojeće stanje jer mu je dobro i ne želi da se išta menja, a uzgred i tata i mama su mu u SNS-u “nešto“. Lako se prepoznaje jer uživa u životu i to ispoljava svuda i na svakom mestu. Možete ga prepoznati u svakom ekskluzivnom restoranu po firmiranoj garderobi i po zvuku jer od zadovoljstva životom mljacka za stolom.

Psihološki profil – Državni službenik… Kada putuje do posla razmišlja šta će i gde da doručkuje. Kada se vraća kući, razmišlja šta će biti za ručak. Posle ručka obavezno odspava da bi se odmorio ni od čega, a kod ukućana učvrstio autoritet zaslužnog člana domaćinstva. Na posao obavezno nosi torbicu koja liči na službenu, a u kojoj nema ničega službenog. Glasa za vlast i režim zbog kontinuiteta. Da mu kojim slučajem neko ne poremeti komplikovanu višegodišnju agendu.

Psihološki profil – Gutač laži… Ne zna mnogo ni o čemu. Ponešto kao misli, pa to nekad na slavama i kaže, ali uz malo promišljanja jer ima preča posla. Uglavnom gleda sve vesti i informativne emisije jer je čuo da tako treba, a i da ga ne izigravaju po komšiluku jer nešto važno nije video. Glasa za one što ih svaki dan gleda. Za druge – ili nije ni čuo, ili ne zna šta oni u stvari hoće, jer nije ni mogao da sazna kad, čim spiker objasni koliko je taj neki pokvaren, on ljut na tog nekog gasi televizor.

Psihološki profil – Udavača… Današnja „dobra prilika“ nema školu, kombajn, traktor, voćnjak ili njivu, nego SNS člansku kartu, jer će sve to zaimati lako po osnovu pripadanja toj družini. E, družiti se unutar te družine je imperativ i način rešavanja udata /neudata statusnog pitanja. Malo se tamo promuvati, dekorisati nafrakanom pojavom kancelarije, skupove i mitinge i eto rezultata. Primećena, više puta vrbovana, konačno ostvarena i situirana, glasa za sebe i družinu.

Psihološki profil – Samoživac… Malo zna a i ne interesuje ga da zna. Ne tiče ga se juče, a još manje ga se tiče neizvesno sutra. To što deca odlaze iz zemlje nije njegov problem. Njemu je dobro. Ima da se pojede, ima da se popije, ima da se provoza, da se letuje, da se zimuje i to je to. Gladne, jadne i bedne gleda sa prezirom. Glasa za sadašnju vlast jer je njemu i sada dobro. Neko „bolje“ nije samo njegovo nego možda i nekih drugih a to njemu ne treba.

Psihološki profil – Dobro izbalansiran… Nepogrešivo zna ko će da pobedi na izborima. Sa gubitnicima održava dobre odnose „u poverenju“, za svaki slučaj negde gde ga niko ne vidi. Podržava žestokim aplauzom i grimasama oduševljenja pobednike izbora. Pristaje bespogovorno da bude deo putujućeg cirkusa podrške režimu i hvali sadržaj sendviča.

Psihološki profil –Izrabljena… Život ju je potrošio. Rado bi da svoj život zameni za neki drugi. Živi u Farmama i Zadrugama i presrećna je kada su oni tamo srećni. Čula da će ovi drugi možda da ukinu taj „njen život“ i nasekirala se. Ti neki drugi, e vala, neće dobiti njen glas.

Psihološki profil – Vučićev pas… Mlad, zdrav, nabildovan, uobražen, jak i glup. Škola mu nešto nije išla. Smatra da bolji život zaslužuje on, mlad i jak, pre nego onaj neki tamo obrazovani. Ne zna ništa da radi, ali je mlad i jak, a to mu je dovoljno da radi kao član SNS-a. Malo da putuje, malo da preti tamo negde u nekim opštinama neposlušnima pred izbore, malo da se isprsi pored njegovog prvog pretpostavljenog sitnog funkcionera koji je povezan sa glavnim. Misli da to što mu daju neku platu za radno mesto, na kojem ne radi i subvencije i tendere, apsolutno zaslužuje i spreman je za velikog vođu da ubije. Samo treba da mu kažu da je veliki vođa to rekao i da mu pokažu prstom koga – kao psu.

Psihološki profil – Nisam ni u jednoj stranci… Završio škole regularno. Ne bi da se zamara. Kao i sva druga goladija, penje se u autobus da bude gomila na nekom mitingu podrške Vučiću. Dobro pazi da ga evidentičar primeti i zaokruži da mu sutra direktor ne odbije dnevnicu. Priča posle kako je uhvatio krivinu, na mitingu nije ni bio nego lutao okolo i baš se lepo proveo. Vidi sve, razume sve, nije ni u jednoj stranci, ali glasa za vlast jer nema petlju. Bez obzira na obrazovanje nema širinu u razmišljanju, da je to što mu i nije baš loše, mnogo lošije od onoga što je bolje i da je njegova plata samo veća od onog kome je pretpostavljeni, ali da je mnogo manja od kolega u regionu, a da su mu prihodi mnogo manji od debila koji su bili ukor u njegovom mestu, a sada mora da im se smeši kada ih ugleda u vrh sovre na osvećenjima crkava koje dotični najviše vole .

Psihološki profil – Kukavica… Ima sve i razume sve, tako govori po selu. Plaši se da ga neko ne potkaže ako to što zna, kaže. A zna sve. Ne pije već 7 godina jer šta ako nekada, negde, nešto „lane“. Obično ide da peca ili da juri životinje po šumi, ali dobro osmatra da neko ne čuje šta misli. Čuo za satelite i skenere, pa je siguran da ga snimaju kroz zid, ili krov – koga zaokružuje iza paravana na izborima. Neće da zabada trn u zdravu nogu.

Psihološki profil – Poltron... Nema on baš nekakav život ali misli da mu može biti gori ako ne pazi. Zna on da drugi imaju više, ali se nada da će veliki vođa udeliti i njemu kao njima, pa će mu biti bolje. Trudi se da pokornost, kao svoje jedino „oružje“, pokaže svuda i na svakom mestu, svima koji su direktno deo režima, ili su preko tetaka i strina povezani. Malo zdrave hrane, malo nacepanih drva, malo pokositi travu tetkama – nikome ne šteti, a izvršiocu otvara put. Ako se uvede praksa da se diktatoru Aci ljubi ruka, on će biti prvi. A u sali za slave već spremio Vučićevu sliku i ekser. Da narod priča…

Psihološki profil – Ulizica… Isto kao poltron, ali predusretljiviji i temeljitiji u ponižavanju sebe. Glasa za režim jer je takav rođen.

Psihološki profil – Prividno ostvaren… On je umetnik, akademik ili naučnik ostvaren u svom poslu. Sve mu je u životu veliko i krupno, samo mu je duša sitna.

Svi koji su se pronašli među ovim profilima ne treba da budu ljuti na mene, nego na sebe i da se potrude da ne budu „to“. Ja sam samo pokušao da im pomognem da konačno pronađu sebe.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.