Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Uoči današnjeg sastanka sa Tačijem, Predsednik Srbije je rekao da nema prevelika očekivanja, ali da je reč o prilici da se iznesu i zastupaju interesi Srbije i spremnost Beograda za kompromis. Večeras bi moglo da bude poznato da li će razgovori biti korak bliže kompromisu, kako bi on mogao da izgleda i koji su sledeći koraci u ovoj fazi dijaloga.

Mi tražimo kompromis, oni nezavisnost. To nešto mnogo čudno. Verovatno ćemo da se sretnemo u kompromisnoj nezavisnosti. Ako me pitate, a ne pitate me, šta je to kompromisna nezavisnost, pitaću ja vas – a šta je to kompromis kome teži Vučić i njegovi papagaji?

………………….

U ovoj vesti je nešto Drecun opet pričao, ali je toliko glupo i dosadno da sam odlučio da sve koji budu čitali danas poštedim.

Eliot Engel, član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma u SAD-u, rekao je da su “zavaravajuće” tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova potpuno netačne. Bedžet Pacoli je pozvao Beograd da zaustavi ovo “bezobzirno ponašanje”i ostane posvećen dijalogu, a ne da ga “zloupotrebljava”. Pre nekoliko dana, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavio je dokument u kojem se tvrdi da je Liberija povukla priznanje nezavisnosti Kosova i objavila je to nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova te zemlje.

Tvrdnje o trendu povlačenja priznanja Kosova su uglavnom “zavaravajuće”, pre svega, jer ih iznosi Ivica, ali naročito zato što SAD rade u suprotnom pravcu, a najmoćnija su zemlja sveta. Ali Liberija je, po rečima samog Pacolija (između dva reda), ipak zloupotrebljena, pa je priznanje povukla, jer joj je ukazano da se pregovara oko statusa Kosova i da je pametnije povući priznanje i sačekati konačni rezultat pregovora. Ali je to to. A ti Eliote imaš minus kod šefa. 

Vanredni sastanak dela članica EU sa ciljem pronalaženja evropskog rešenja za izbegličko pitanje biće održan sutra u Briselu, objavila je agencija APA. Sedam država će se sastati u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom na temu ilegalne migracije.

Ima tri rešenja. Prvo je da se na uređeni način izbeglice I dalje prihvataju ravnomerno od strane najrazvijenijih zemalja Evrope i Zapada. Drugo je da se zaustavi prihvat blokiranjem na granicama EU, ili u tampon zonama u zemljama koje još uvek nisu članice evropske porodice naroda. I treće da se prestane sa izazivanjem konflikata i stradanja nedužnih naroda u područjima bliskog i srednjeg istoka i drugim delovima sveta.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.