Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštili je da je u Helsinkiju došlo do oštre debate između Bedžeta Pacolija i Ivice Dačića, prenosi RTK. „Jedne priče pričate u Beogradu, a druge ovde. Vi niste anđeli kao što biste želeli da se evropskim kolegama predstavite lepim rečima. Mislite li da nasilje nad našim autobusima, građanima, preduzećima, na graničnim prelazima ili na teritoriji Srbije deluje evropski? Skandali iz Afrike su već svima poznati“, rekao je Pacoli Dačiću.

Ja stvarno nisam znao za jednosmerno nasilje nad autobusima, građanima, preduzećima i na graničnim prelazima? Ustvari sam znao ali sam bio u uverenju da je to sa ove strane za one odnosno sa one strane za ove… To i sada mislim. Kakvi pokvarenjaci!?

Odlazeći premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, prvi put je priznao da je bio primoran da podnese ostavku zbog međunarodnog pritiska zbog takse. Haradinaj je u intervjuu za EkonomiaOnline kritikovao zemlje Kvinte, koje, prema njegovim rečima, vrše stalne pritiske na Prištinu, ali ne i na Beograd. Haradinaj kaže da će, ako se takav pritisak nastavi, doći do destabilizacije Balkana.

Veruj mi, neće doći do destabilizacije Balkana. To što ćeš ti otići u zatvor uopšte to ne znači. Ti ćeš biti u zatvoru, oni koje si maltretirao će se obradovati a oni koji su te do sada podržavati će te zaboraviti. Možda bi bilo pošteno, kada se sve to desi, da pustimo sve te, i nas, kojima si greh učinio, da odluče šta će sa tobom.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, imenovao je visokog zvaničnika Stejt departmenta, Metjua Palmera, za specijalnog predstavnika za Balkan, saopštio je Stejt department.

Čekam da to objave na Tviteru pa da reagujem. A pošto ne pratim Tviter diplomatiju očigledno nikada ni neću.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, putem Tvitera je čestitao specijalnom predstavniku SAD-a za zapadni Balkan, Metju Palmeru. Tači je zadovoljan američkom ulogom na Zapadnom Balkanu, posebno u integrisanju Kosova u evroatlantske strukture. „Pozdravljam sve veći uticaj Sjedinjenih Američkih Država na integraciju Kosova i celog regiona u evroatlantske nacije“, napisao je on.

Nikada nisam razumeo kako se taj poltronizam dopada onima kojima je upućen. Meni je to degradirajuće – amoralno – primitivni metod borbe za nešto u šta ne veruješ ali hoćeš da dobiješ zbog sebe. Mada su i oni kojima je upućen isti. I oni to isto imaju usađeno u sebe prema onima nad sobom.

Nikolas Ebot imenovan je za novog britanskog ambasadora na Kosovu, saopštio je odlazeći ambasador, Rori O’Konel, koji danas završava svoj višegodišnji mandat na Kosovu. O’Konel je rekao da je Ebot iskusan i sposoban diplomata. „Gde god da odem, uvek ću biti prijatelj Kosova. Imam samo jednu prijateljsku molbu, ako mi dozvolite, moj naslednik, Nikolas Ebot, je iskusan i sposoban diplomata, molim vas da njemu i njegovoj porodici poželite srdačnu dobrodošlicu i prijateljstvo koje ste meni pružili. Siguran sam da ćete uskoro postati bliski prijatelji“, napisao je O’Konel na Fejsbuku.

Postoji samo jedan problem. Ovo je upućeno albanskoj većini a ne svima. Koliko god nas ubeđivali mi jednostavno nismo isto. Oni sa naglaskom na „O“ su oni a mi sa naglaskom na „M“ smo mi. Ja bih voleo da je drugačije, ali nije. Podizanje nivoa svesti jednih o drugima i svih unutar sebe su prioritet broj jedan. Evropo, ako želiš da nas popraviš podigni nam nivo svesti kroz obrazovni sistem. Ali ne kroz Šarčevića i kolegu mu na Kosovu.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.