Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Ustavni sud Kosova je proglasio neustavnim neke od odredbi Zakona o ovlašćenjima, obavezama i odgovornostima Pregovaračke ekipe za dijalog sa Srbijom, piše list „Koha ditore“, pozivajući se na svoje izvore. Kako piše list Koha ditore, pozivajući se na svoje izvore, zakon koji je usvojen pre nekoliko meseci je, prema izvorima dnevnika, proglašen neustavnim jer je prekršio ustavni princip razdvajanja i ravnoteže vlasti jer je ovlašćenja delegirao grupi koja ne može da ostvaruje izvršna ovlašćenja. Grupa od 32 poslanika opozicije iz Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja smatra da je pogaženo osam članova Ustava. Odluka Ustavnog suda Kosova koju pominje dnevnik, još nije objavljena.

Oni formirali pregovarački tim, i u skupštini ga izglasali, doneli platformu za pregovore i prekršili 8 članova ustava a “Aco Srbin” je sam pregovarački tim i nema platformu, pa ništa… Ali nema izgleda ni Ustavni sud, tj. ima, ali svoj.

Izveštaj o napretku Kosova potvrđuje njegovu evropsku perspektivu, ali i pokazuje da nema prečica na putu do EU, rekla je šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i dodala da je čaša do pola puna, te da za nastavak reformi potrebna snažna politička volja Skupštine i Vlade. Govoreći o protivljenju lokalnih organa Dečana da vrate zemlju manastiru Visoki Dečani, Apostolova je u emisiji „Razgovor na RTK2“ rekla da se već tri godine ne sprovodi odluka Ustavnog suda. To nas brine, dodala je Apostolova i najavila da EU neće odustati od namere da se ova odluka suda sprovede.

Neće odustati od namere?! Ima mnogo toga u zapadnom svetu na šta bi trebali da se ugledamo i da to i kod nas primenimo ali jedno nikako ne. Inertnost u donošenju odluka, bilo političkih bilo kakvih drugih, je problem EU. 2011-te godine se stalo sa izgradnjom tribina na stadionu u Leposaviću. Donator je Evropska komisija. Sama je izabrala izvođača po prioritetu iz neke od članica EU, a to je u ovom slučaju bila firma iz Hrvatske koja je vrlo brzo propala, a EK ne ume da nađe rešenje i završi projekat. I tako, tribine već 8 godina propadaju a EU ima nameru da ne odustane tj. neće odustati od namere da to jednom dovrši.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na jučerašnjoj sednici doneo je odluku da pokrene dva postupka za izricanje mera protiv televizije Pink, zbog sadržaja u emisijama „Zadruga“ i „Amidži šou“. U emisiji „Zadruga“ prikazane su scene nasilja, a u emisiji „Amidži šou“ emitovan je erotski sadržaj u nedozvoljenom terminu, kao i sadržaj u kome je prikazano neprikladno izvođenje nacionalne himne, navodi se na sajtu REM.

Ne možemo više da stižemo da pratimo razna pokretanja postupaka i procedura za utvrđivanje odgovornosti raznih pojedinaca i organizacija bliskih vlasti koje se ne završe nigde i čiji je rezultat ništa. Siguran sam da će tako biti i u ovom slučaju, a mi ćemo zaboraviti na ovaj jer će stići novi i novi i novi…Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.