Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Srpska lista, čiji su kandidati izabrani za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, kažnjena je sa ukupno 6.000 evra, odnosno sa po 2.000 evra za tri kršenja pravila u izbornoj kampanji uoči održavanja vanrednih izbora za čelnike tih opština u nedelju. Sve tri kazne izrečene su zbog okačenih plakata i postera na mestima koja za to nisu predviđena.

Batine, koje su iza leđa nosili članovi izbornih štabova i izbornih komisija, istovremeno pripadnici batinaških SNS hordi i članovi opštinskih vlasti, niko nije primetio. Okačeni plakati i posteri možda mogu da zavedu glasača ali batina iza leđa je delotvornija da ga disciplinuje da glasa i da ga apsolutno ubedi za koga tj. da ne promaši jedinog kandidata.

Promenio sam svoje mišljenje o suspenziji odluke o taksama na 120 dana, takse treba da ostanu, rekao je sinoć predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji. Iako je početkom godine bio prvi među istaknutim liderima PDK koji je predlagao suspenziju ove odluke na 120 dana. Mišljenje o taksama promenio je i predsednik Kosova, Hašim Tači.

Stvarno nisu fer. Ovaj naš im sve dao, sve dopustio, na sve pristao, bio je krajnje kooperativan, a oni ni to malo da učine, da mu povrate samopouzdanje da ne zapadne u totalnu socijalnu i poslovnu disfunkciju. Što bi lekari rekli šizofreniju.

Vlasti u Prištini najavile su da bi za dva meseca mogle da uvedu taksu od 100 odsto na proizvode iz Albanije, ukoliko Tirana ne ukloni prepreke za izvoz kosovskog brašna, piva i krompira.

E baš me briga i za to, “jajca i krompira”.

Edvard P. Džozef, vanredni profesor američkog Univerziteta Džons Hopkins, objavio je na sajtu časopisa „Forin polisi“ autorski tekst kao predlog „nove zapadne strategije“ za Kosovo, a po principu „štapa i šargarepe“. On u tekstu tvrdi da je Srbiji za priznanje nezavisnosti Kosova umesto „kompenzacije“ potrebno ponuditi „afirmaciju“, odnosno značajne ustupke i finansijsku i vojnu pomoć SAD, a u slučaju da srpski predsednik Aleksandar Vučić odbije ili sabotira novi pristup – „neprijatnu alternativu“, odnosno „kaznu“ u vidu jače podrške kosovskoj vojsci, angažmana na priznavanju nezavisnosti i uskraćivanja Srbiji razvojne pomoći iz EU.

Ovaj je, alosan kakav jeste, šargarepu već pojeo. Sada je ostao samo štap koji će završiti na leđima naroda. Jedan takav isti smo osetili pre dvadeset godina.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.