Komentar dana : Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Albanije Iljir Meta otvorio je u Tirani radni deo samita Procesa Brdo-Brioni na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju EU. Predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, rukovali su se u prisustvu visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Što se mene tiče, mogli su i da se izgrle. A i više od toga. Jednako su mi to što jesu i jedan i drugi… Odvratni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Tirani, gde je učestovao na sastanku lidera procesa Brdo-Brioni, da je i posle današnjeg sastanka jasno da ne idemo u mirnije i lakše vode, da slede „vunena vremena“, ali da nema sile koja će naterati Srbiju da ide protiv sopstvenih interesa.

Tako je. Vunena vremena slede nama, što si nam i obećao. Ali i tebi, što ti nije ni na kraj pameti… Koju nemaš.

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je na Fejsbuku da je u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom, razgovarao o neophodnosti potpunog otvaranja granice Kosova i Albanije i formiranju „albanskog prostora bez granica, pod evroatlanskim pokroviteljstvom“.

Predlažem ukidanje svih integrisanih prelaza na administrativnim linijama. Kako?… Tako kako su i uspostavljene, “preko noći”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su Beograd i Priština u ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rešenja kosovskog problema. Vučić je, u svom obraćanju na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa u Tirani, istakao da se rešenje neće postići za ko zna koliko godina. „To je loše po srpski i albanski narod, dva najveća naroda na Balkanu. Svi su nam govorili nemojte činiti ovo, nemojte ono, nemojte da menjate granice i slično, svako je gledao samo svoj interes, iako se radi o važnom pitanju za nas, a ne za bilo koga drugog“, kazao je on.

Nas, to je on… A nemojte činiti ovo i nemojte činiti ono, kao i nemojte da menjate granice je isto on. U osnovi je to njegova zamisao i ideja koje nema a koju niko nije prihvatio.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.