Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Zatvoren je konkurs Ministarstva odbrane za prijem 650 vojnika Kosova, za šta je konkurisalo preko pet hiljada osoba. Po rečima zamenika ministra Odbrane Agima Čekua, konkurisali su zainteresovani iz svih zajednica na Kosovu, među kojima ima i Srba. „Da, konkurisali su iz svih zajednica, naravno, podrazumeva se, ima i Srba,“ rekao je Čeku kratko za lajmi.net. Prošle godine od 137 Srba koji su postali pripadnici KBS-a, oko 50 njih je potom zatražilo da se udalje iz vojne službe u tim snagama, nakon pritiska iz Beograda. Poziv da ne budu deo vojske Kosova, kosovskim Srbima je sinoć uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nadovezujući se na ovaj konkurs.

Neće biti novih uključivanja Srba u Vojsku Kosova. Mnogi će još izaći iz nje ali je sigurno da Srbi koji ostaju na Kosovu nemaju neku drugu mogućnost osim da budu izdajnici u vojsci Kosova ili u Srpskoj listi.

Zbog ponašanja Ramuša Haradinaja mislim da imaju najviše razloga da brinu Albanci, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. On je rekao da su Srbi na Kosovu i Metohiji ohrabreni porukama predsednika Aleksandra Vučića, da Srbija neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje njihove bezbednosti.

Samo da vas podsetim. Kada je 17.03.2004. krenula horda razuzdanih Albanaca i terorista da hvata Srbe i briše njihovo postojanje na KiM nije bilo Srbije da ih zaštiti. Nije bilo ni UN-a da ih zaštiti jer su se evakuisali u Skoplje. Štitili su ih NR i SJ. Oni koji su zaštićeni znaju čiji su inicijali. Tako da ova Vučićeva pretnja nije ni malo neozbiljna. On je to već dogovorio.

Bivši kosovski premijer i lider DSK Isa Mustafa izjavio je da je za tu stranku potpuno neprihvatljivo da se u Briselu otvori pitanje promene granica. On je optužio predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija da je sklopio neki dogovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Da li ste vi normalni? Nema promena granica. Ovo Kosovo hoće da živi onako kako živi, mislim, oni koji narodu prodaju ono za ono. Ali ljudi, pa Vučića i Tačija neće biti. I svanuće novi dan. I proleće će doći. I Tramp više neće biti predsednik i EU neće postojati. I mi nećemo biti živi i oni posle nas takođe ali Srbija će ostati ako je sačuvamo.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.