Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kopredsednici prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, predali su predsedniku kosovskog parlamenta, Kadriju Veseljiju, platformu za dijalog sa Beogradom. Kako je ranije javio prištinski Zeri, koji je imao uvid u platformu, predlog predviđa, između ostalog, priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, ukidanje Rezolucije UN 1244 i formiranje specijalnog suda za ratne zločine koje su tokom poslednjih sukoba navodno počinili Srbi. Platforma predviđa i da Priština ne potpiše nijedan sporazum sve dok sva pitanja ne budu rešena.

I sada meni stvarno nije jasno je li to prištinski tim za nastavak dijaloga ili za ukidanje istog. Je li to tim za dijalog, saradnju i mir ili za svađu, sukobe i, ne daj Bože, rat.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da misli da je dobar trenutak da ove godine bude postignut sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom. On je pomenuo snažnu podršku koju Kosovo ima od SAD i Evropske unije, kao i obećanje Rusije da će prihvatiti sporazum Beograda i Prištine.

Kada ovako nešto čuje nezainteresovani i neupućeni novopridošli pripadnik međunarodne misije na Kosovu, a takvih je puno jer su plate odlične, obično postavi vrlo jednostavno pitanje: A u čemu je onda problem? Ako vam se tako nešto desi ne uzrujavajte se i ne trudite se da mu objasnite jer ćete vi samo izgubiti vreme a on opet neće razumeti.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot ocenio je da rešenje kosovskog problema mora da bude postignuto u direktnim razgovorima Beograda i Prištine. On je istakao i da SAD smatraju da je važno da se Beograd i Priština vrate dijalogu i da su zato uputili jasnu poruku kosovskoj vladi da takse na robu iz centralne Srbije koje su ga stopirale moraju biti ukinute.

Ubeđivanje Prištine da ukine takse je kao neki lek za Srbe za gutanje nastavka dijaloga, a ovi što njih ubeđuju mene podsećaju na travare koji taj lek nama daju ali što duže da bismo, na kraju, uz to progutali još po nešto. I to lako.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio na Sretenje da nam je danas potrebna hrabrost da ne podlegnemo pritiscima spolja i odbranimo pravo naroda na opstanak i mudrost da donesemo najbolje odluke za budućnost Srbije.

Ma imamo mi hrabrosti i ne bismo podlegli pritiscima spolja, i odbranili bismo mi pravo naroda na opstanak i imamo mudrosti da donesemo najbolje odluke za budućnost Srbije, samo imamo jedan problem. Imamo njega.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.