Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Nenad Rikalo iz Srpske liste juče je razrešen sa mesta ministra u kosovskoj vladi. Javnost je za odluku o razrešenju saznala iz objave Ramuša Haradinaja na Fejsbuku, dok je Rikalo obavešten SMS porukom.

Nije to ništa novo. Tramp osim što smenjuje i vrši postavljenja službenika svoje administracije na svom Tviter nalogu, raskida i međunarodne ugovore na isti način. A Priština ne samo da prati Ameriku u politici nego i u ponašanju, manirima i trendovima. Mislim trudi se.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić pozvao je međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje zakona o statutu rudarskog kombinata „Trepča“ koji je noćas usvojila prištinska skupština.

A ako taj njegov poziv niko ne bude čuo, uputiće oštar protest i izraziti veliku zabrinutost, koje isto niko neće ni primetiti i koji će jednim jedinim klikom “delete” odmah nestajati sa displeja telefona i monitora kompjutera… Kako ne shvati da ga više niko ne uzima za ozbiljno, pitam se?

Direktor Kancelarije za KiM je na konferenciji komentarisao i protest „Jedan od pet miliona“ održan u Kosovskoj Mitrovici. Đurić kaže da „taj skup u političkom smislu nije uspeo”, jer je na njemu bilo manje od 100 učesnika.

Uspeo je momče. Ti ljudi koje ste snimali na platou i u šetnji i to svakog pojedinačno nisu bili sami. Sa njima su bili svi oni koji su sa svakog prozora nekoliko višespratnica koje okružuju trg učestvovali u protestu mašući kroz odškrinute prozore, sa terasa i iza zavesa. Njih se niste setili… Kada tebi i tvojima bude dolazio kraj videćeš koliko ih je. Videćeš koliko je obespravljenih i zaplašenih od vas, za sebe i svoje porodice, koji ne mogu da te smisle, a koji se sada više plaše od odmazde tebe i tvojih hordi nego što su se plašili od naoružanih terorista leta 1999. kada su odbranili grad.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da Priština želi da protera srpski narod, što se vidi na primeru usvajanja nacrta statuta „Trepče“. Ukazuje, međutim, da to što statut predviđa novi menadžment, neće moći fizički da se i ostvari, jer je „Trepča – Sever“ u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac su uz administrativnu liniju. Ipak, postoji opasnost da će blokirati račune i izvoz, i time dovesti u pitanje opstanak same „Trepče“ i plate za 3.000 radnika.

Ali “hrabri” Petar, nejaki Marko i “veliki” Aleksandar neće priznati blokade računa i izvoza, ni novi menadžment, niti dovođenje u pitanje opstanak Trepče i plata za 3000 radnika. I to im je to.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.