Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Nastavak dijaloga, uz posredovanje Brisela, za Prištinu će biti prihvatljiv samo ako njegov završetak rezultira obostranim priznanjem državnosti, članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i NATO-u, predviđeno je Predlogom rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Povratak raseljenih 230.000 Srba, njihove imovine i ljudskih prava nisu obuhvaćeni predlogom ove rezolucije jer nije imalo mesta, a niko se nije ni setio. Odnosno, onima koji su rezoluciju pisali to ni ne pada na pamet.

Nastavak vanredne sednice parlamenta, sazvane na zahtev opozicije, koja je nezadovoljna radom aktuelne vlade, zakazan je za sutra. Tokom jučerašnje četvoročasovne rasprave poslanici opozicije su razmatrali propuste u radu vlade, što je kulminiralo odlaganjem dobijanja vizne liberalizacije do 2020.

Ramuš kaže Hanu: “Takse ostaju” a Han mu uzvraća: Onda vizna liberalizacija čeka 2020-tu”. Ramuš mu onda kaže: “ti na proleće nećeš ni da budeš tu”, a ovaj njemu “E zabole me”. Vrlo kratak i konstruktivan dijalog.

Kancelarija glavnog kosovskog tužioca saopštila je danas da Srbija sa njima „nije sarađivala“ na rasvetljavanju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Tužilaštvo je to saopštilo nakon izjave ministarke pravde Srbije Nele Kuburović da je Priština odbila da sa Beogradom obavi istražne radnje vezane za ubistvo Ivanovića, za koju kaže da nije tačna, prenose prištinski mediji Koha ditore i Kallxo.

To oni hoće da kažu da niko iz Beograda nije ni tražio da Beograd i Priština zajedno obave istražne radnje. Da li su ovi uopšte tražili saradnju ili ovi drugi samo “nisu sarađivali” kao što i nisu, nije iz izjave kancelarije tužioca moguće razjasniti ali Olivera nema, ovi jedni ne mogu da otkriju bilo šta a ovi drugi neće… Kakve njihove izjave, takav i moj komentar…

Brod sa kontejnerom punim najnovijeg naoružanja za potrebe opremanja takozvane kosovske vojske trenutno je na putu preko Atlantika do luke Drač u Albaniji, odakle će opasni tovar biti odvezen do baza Kosovskih bezbednosnih snaga, pišu „Večernje novosti“, pozivajući se na podatke do kojih su došle srpske bezbednosne službe. Kako objašnjava list, „ovaj konspirativni aranžman je u sklopu sumornog scenarija Prištine o preuzimanju kontrole nad severnim delom pokrajine“.

Pitam se samo da li je objavljivanje ovakve vesti strateško delovanje naših službi bezbednosti, curenje informacija iz istih ili populističko-političko uzbunjivanje naroda zarad opstanka na vlasti mobilizacijom naivnih u biračkom telu. Siguran sam da su u našem, ovom konkretnom slučaju, sva tri.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.