Koliko je srpska zajednica (ne)bezbedna u pećkom regionu


Učesnici debate su se složili da je neophodan veći stepen saradnje između građana i institucija, kako bi živeli bezbednije, rečeno je na jučerašnjoj debati „Bezbednost povratnika i njihove imovine u Pećkom regionu“. Rasprava se ipak, prema izveštaju Radio Goraždevca, razvila oko učestalosti međuetničkih incidenata. U povratničkim sredinama pećkog regiona učestale su krađe stoke, pokućstva i ostale imovine.

Portparol Policije Kosova za region Peći, Dževad Ibra, sa druge strane, rekao je da prema statistici, ove godine nije bilo međuetničkih incidenata, a bezbednost građana u ovom regionu ocenio je dobrom.

„Što se tiče bezbednosne situacije možemo reci da je dobra. Imamo slobodu kretanja mi, kao i ostale manjinske zajednice. I što je najvažnije, u poslednjih devet meseci nismo imali multietničkih incidenata. Krivična dela protiv imovine se nastavljaju i to predstavlja izazov i za policiju, ali nemaju etnički motiv“, rekao je Ibra.

Sa njim se nije složila Silvija Rašković, direktorka Kancelarije za zajednice i povratak u opštini Klina. Tvrdi drugačije:

„Mi vrlo dobro znamo šta se radi na terenu. Vi možete tu da predstavite da nisu slučajevi međuetnički, ali mi vrlo dobro znamo šta je na terenu. Evo, recimo, kod nas u Klini, imali smo od 2008. godine deset zapaljenih kuća. Da li je moguće da su sve kuće zapaljene od struje?“

Građani koji su bili prisutni imali su mnogo pitanja na ovu temu.

„Mi ne krivimo policiju, saradnja policije kod nas u Goraždevcu je izuzetno dobra. To je bilo i u ranijem periodu. Ali da bi mi stekli poverenje u policiju, mi tražimo da se pronađu počinioci koji su počinili krivična dela pljačke“, kazao je Miloš Dimitrijević iz Goraždevca.

„Moj traktor kada su ukrali, pokidali su žicu, uzeli su za lanac psa i svezali dvesta metara dalje na jednu vrbu. Ja sam predočio inspektoru da sve to (krađe) rade iste osobe“, rekao je jedan od prisutnih povratnika iz Grebnika.

„Je l’ rešen jedan slučaj krađe u Goraždevcu, krađe u Istoku da se nadovežemo i na druga mesta… Nismo dobili odgovor na to. Ne moramo da dobijemo ime ili nacionalnost, ali da dobijemo odgovor da li je rešen bar jedan slučaj“, kaže Marko Memarović iz Osojana.

Na debatu su pozvani i predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva u Peći, ali i pored telefonske potvrde nisu prisustvovali debati. Ipak se, kako javlja Radio Goraždevac, ovaj razgovor pokazao korisnim.

„Izneseni problemi i odgovori panelista pokazali su svu neophodnost da se na ovaj način i o ovoj temi razgovara i u budućnosti, ali zahteva prisutnost svih nadležnih institucija“, poručili su na kraju organizatori.

Debata „Bezbednost povratnika i njihove imovine u Pećkom regionu“ koja je organizovana u Peći, organizovala je lokalna NVO „Centar za prava manjinskih zajednica“, a u sklopu projekta „Građani traže rešenje“, i uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.