Koha: Za postizanje dogovora sa Srbijom potrebno je jedinstvo političkog spektra

Vučić Kurti borelj lajčak
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Dan nakon što se evropski emisar za dijalog Miroslav Lajčak sastao sa liderima opozicionih partija, stručnjaci za politička pitanja ukazali su na potrebu da vlast i opozicija na Kosovu govore jednoglasno u odnosu na Srbiju. Prema njihovim rečima, nedostatak jedinstva bi ugrozio ratifikaciju u Skupštini potencijalnog sporazuma koji bi mogao da bude postignut ovog meseca. Poznavaoci političkih pitanja izneli su potrebu da vlast i opozicija pokažu jedinstvo u odnosu na dijalog sa Srbijom.

Oni su ocenili da u sadašnjoj situaciji kada je Srbija pod pritiskom Zapada i zbog odnosa sa Rusijom, politički spektar treba jednoglasno da iskoristi situaciju za postizanje najpogodnijeg sporazuma za Kosovo.

Politički analitičar Škumbin Bećiri (Shkumbin Beqiri) je istakao da bi Vlada trebalo da uzme u obzir i primedbe koje opozicija ima na evropski plan, kako bi potencijalni sporazum imao mogućnost ratifikacije, ali i implementacije.

„Vlast na Kosovu i političke stranke opozicije moraju da postignu opšti konsenzus u vezi sa ovim pitanjem kako bi Kosovo bilo predstavljeno sa stavom, koji pre svega ima neosporan legitimitet u zemlji, a istovremeno, omogućava primenu sporazuma na način koji ne ugrožava ustavni poredak na Kosovu“, rekao je Bećiri.

Dve najveće opozicione stranke, Demokratska stranka i Demokratska liga, izjasnile su se protiv sadržaja Evropskog plana, koje su, prema rečima stručnjaka za politička pitanja Ila Hodže (Yll Hoxha), dovele dijalog do kraja.

„Videli smo, procesi koji su išli zajedno u prošlosti su bili mnogo mirniji i mnogo korisniji. Procesi od Brisela pa nadalje, nažalost, nisu izgradili konsenzus i bili su beskorisni i neefikasni. Nisu dali rezultate. Nadam se da će doći do osvrta i Vlade i opozicije, kako bismo sledeći put od sada krenuli zajedno“, rekao je Hodža.

U međuvremenu, predavač političkih nauka Dorajet Imeri rekao je da će nedostatak jedinstva onemogućiti ratifikaciju potencijalnog sporazuma u ​​Skupštini.

„Stavovi opozicionih partija su veoma važni u pregovaračkom procesu jer znate da sporazum onda mora da prođe kroz Skupštinu Kosova da bi se ratifikovao i da ako PDK i LDK zadrže negativan stav prema sporazumu, za šta sumnjam da će zauzeti negativan stav, onda se o ovom sporazumu ne može glasati u Skupštini Kosova i samim tim je nevažeći“, izjavio je on.

Evropski emisar za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak sastao se u petak sa liderima opozicionih partija i rekao da ga ne brine njihov stav o Evropskom planu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.