Koha: Udruženje „Đakovica 98-99“ podnelo 102 krivične prijave protiv Srba za ratne zločine

Udruženje "Đakovica 98 99"
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Udruženje za ratne zločine „Đakova 98-99“, podnelo je oko 102 krivične prijave koje su sačinili građani iz Đakovice protiv Srba osumnjičenih za ratne zločine – od ubistava do uništenja imovine, saopšteno je.

Optužnice i dokumenti dostavljeni su odeljenju za ratne zločine Kosovske policije.

Predsednica udruženja civilnog društva u Đakovici, Škendije Hoda (Shkëndije Hoda), nakon podnošenja krivičnih prijava, rekla je da je ovo trinaesti kontigent koji sa sobom donosi 102 slučaja o zločinima u opštini Đakovica.

Prema njenim rečima, ovo je prva saradnja sa Kosovskom policijom, gde su im podneti dokazi o zločinima.

„Nadamo se pozitivnijem rezultatu. Za sada nemamo ništa, ali se vidi da je velika volja i postupak policije u opštini Đakovica je vrlo velik, deluje se svaki dan, svedoci se svakodnevno ispituju i verujemo u vrlo pozitivnu budućnost“, rekla je Hoda.

Takođe je iznela detalje o krivičnim prijavama koje su podneli.

„Slučajevi su različiti. Znači imamo fizička zlostavljanja, ubistva i uništavanja imovine, odnosno sve ono što je bilo posledica rata 1999. godine. Sve će ovo otići našoj policiji… Tužilaštvo za sada neće ništa da da, to će ići preko jedne važeće procedure. Mi znamo da ne može od danas za sutra, možda će potrajati godinu ili dve, ali smo ubeđeni u to“, dodala je ona.

Na kraju ona je rekla da se sa postupkom kasnilo, ali i da se ubrzava više nego što su očekivali.

KoSSev: Početkom decembra prošle godine, grupa organizacija civilnog društva sa Kosova koja prikuplja dokaze o ratnim zločinima izvršenim u periodu između 1998/99, predala je Odeljenju za ratne zločine kosovskog Specijalnog tužilaštva, po osmi put, prijave protiv, kako tvrde – „srpskih kriminalaca“, preneo je tada portal Arbesh.info. Ove prijave tada su, kako je takođe potvrdila Hoda, predate sa navodnim tajnim dosijeima Srba koji su učestvovali u ratu na Kosovu u periodu 1998-1999. Više o tome čitajte ovde: Đakovica: I za ovaj Božić protest protiv posete raseljenih Srba crkvi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.