KTV o 2019: „Specijalne pozivnice“

Izvor: Koha/KTV (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Više od 250 dostigla je cifra onih koji su ispitani u Hagu i Prištini zbog tvrdnji da su počinili zločine nad civilima tokom oslobodilačkog rata.

Podaci koje su dali sagovornici iz Specijalnog tužilaštva ukazuju na veliko interesovanje tužilaca za aktivnosti Vrhovnog štaba OVK.

Do sada su iz ovog štaba pozvani skoro svi akteri, izuzev kosovskog predsednika Hašima Tačija koji tek treba da dobije pozivnicu, prenosi KTV.

Ali ko su oni i šta su radili u ratu i posle njega?

Kadri Veselji (Kadri Veseli) – bivši predsednik Skupštine Kosova

U ratu je dobio nadimak „Ljulji“, jedan je od osnivača OVK, a 1998. je vodio G2, posle rata poznata kao Kosovska obaveštajna služba, ali je služio samo PDK.

Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) – bivši premijer Kosova

U ratu je dobio nadimak „Smajlji“, komanda operativne zone Dukađini. Dva puta je oslobođen od strane Haškog tribunala za ratne zločine na Kosovu. U julu ove godine ponovo je saslušan u Hagu kao osumnjičeni, zbog čega je podneo ostavku na mesto premijera.

Sulejman Seljimi (Sylejman Selimi) – bivši komandant KBS-a

Poznat po nadimku „Sultan“, Sulejman Seljimi bio je komandant „Oslobodilačke vojske Kosova“. U januaru ove godine pušten je iz zatvora uz kauciju, izdržavajući kaznu za ubistvo albanskog civila, za šta ga je sud u Mitrovici osudio na 8 godina zatvora. Vodio je KZK i bio prvi komandant KBS. Takođe je jedno vreme bio kosovski ambasador u Albaniji.

Azem Sulja (Syla) – bivši poslanik PDK

„Ujak“ je bilo ime koje mu je u ratu nadenuto. Bio je komandant Vrhovnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova. Sulja je takođe bio ministar odbrane u Privremenoj vladi Kosova. Sulja se takođe sumnjiči da je prevario švajcarsku državu, jer je, kako se izveštava, između 2002. i 2011., primio socijalnu pomoć od 480.000 franaka, predstavljajući se nesposobnim za rad. Trenutno se Azemu Sulji sudi u slučaju „Toka“.

Rustem (Rrustem) Mustafa – bivši poslanik PDK u Skupštini Kosova

Poznat kao komandant „Remi“, Mustafa je bio komandant operativne zone Lab. U 2013. godini prištinski sud osudio ga je za ratne zločine u okviru „grupe Lab“, kojima se sudi zbog iznude i ucena protiv nekih albanskih privrednika, izvršenih odmah posle rata.

Sami Ljuštaku (Lushtaku) – bivši poslanik i bivši gradonačelnik Srbice

Bivši komandant operativne zone Drenica više puta se suočio sa pravdom. Tokom 2015. godine Osnovni sud u Mitrovici osudio ga je na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u oblasti Drenice tokom poslednjeg rata na Kosovu, kaznom koja je smanjena na 7 godina da bi posle toga bio oslobođen svih optužbi. Optužen je i u slučaju korupcije u KEK-u, gde je takođe oslobođen. Trenutno mu se sudi zbog bekstva iz Kliničkog centra u vreme dok je bio osuđen za ratne zločine.

Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) – poslanik Samoopredeljenja u Skupštini Kosova

Jedan od osnivača OVK, poznat u ratu pod nadimkom „10“. Redžep Seljimi bio je član Vrhovnog štaba. Na dan 28. novembra 1997. Redžep Seljimi se prvi put javno pojavio u OVK, a 1998. godine bio je šef Uprave za operacije OVK. Nakon toga, Seljimi je bio glavni inspektor OVK. Tokom 1999-2000 bio je ministar za javni red u Privremenoj vladi Kosova.

Ljahi (Lahi) Brahimaj – bivši poslanik AAK-a

Poznat po nadimku „Mađupi“ tokom rata na Kosovu, bio je zamenik komandanta operativnog štaba u oblasti Dukađini, kao i posrednik između osoblja oblasti Dukađini i štaba OVK. U 2008. godini Brahimaj, stric Ramuša Haradinaja, osuđen je na šest godina zatvora zbog ratnog zločina.

Zbog ovih pozivnica, Kosovo je u julu 2019. godine ostalo bez vlade, a predsednik PDK Kadri Veselji otputovao je u Hag.

U Hagu su dva dana saslušavani vršilac dužnosti ministra pravde Abeljard Tahiri zbog sumnje u curenje informacija i novca koji je država izdvojila za potencijalne optužene od strane specijalnog suda.

Specijalni sud ima ograničen mandat i na budućoj legislativi je da se odluči o njegovoj budućnosti.

Međutim, kaže se da bi neprodužavanje takvog mandata moglo biti štetno za Kosovo, kako na političkom, tako i na međunarodnom planu, a jednom je PDK, koja je u to vreme bila na vlasti, pokušala da ga ukine.

Ali na Kosovu se vodi još jedna sudska bitka sa bivšim ratnim komandantima.

Januar je bio mesec kada je započeo jedan od najspornijih slučajeva poslednjih godina, i to onaj o zloupotrebi liste veterana.

Bivši šefovi državne komisije, od kojih su neki visoki funkcioneri OVK, suočavajući se sa sudom taj su proces nazvali političkom manipulacijom.

Agim Čeku (Çeku), Rustem Beriša, Nuredin Luštaku, Sadik Halitjaha (Haljitjaha), Škumbin Demaljiaj (Shkumbin Demaliaj), Kelje Gaši (Qelë Gashi), Šukri Buja (Shukri Buja), Ahmet Daku, Faik Fazljiu (Fazliu), Smajlj Eljezaj (Smajl Elezaj), Fadilj Šurdaj (Fadil Shurdhaj) i Đavit Jašari (Xhavit Jashari) optuženi za zloupotrebu položaja, izjasnili su se da nisu krivi na sudu.

Sve dok osnovni i apelacioni sud nisu podržali optužnicu, ignorisala se žalba Specijalnog tužilaštva prema kojoj se želelo da se obustavi isplata penzija za 19.500 veterana, mada se u optužnici kaže da je budžet Kosova oštećen za oko 68 miliona evra.

Optužnicu bivšeg specijalnog tužioca na sudu sada predstavljaju još dva tužioca, Valjdet Gaši (Valdet Gashi) i Enver Krasnići (Enver Krasniqi), koji 11 optuženih terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Prema optužnici koju je pripremio bivši tužilac Eljez Bljakaj (Elez Blakaj), osumnjičene osobe se terete da su od 2011. do 2017. godine, tada u svojstvu članova vladine Komisije za priznavanje i proveru statusa mučenika naroda, invalida, veterana, članova i drugih osoba uključenih u rat Oslobodilačke vojske Kosova koristili službenu dužnost i ovlašćenja, namerno prekoračivši svoja ovlašćenja i ne izvršavajući službenu dužnost, u cilju sticanja nezakonite koristi od drugih lica, na štetu budžeta Republike Kosovo.

U međuvremenu, prilikom unakrsnog ispitivanja svedoka u slučaju veterana, sud je odlučio da zabrani medijima da objavljuju svoja svedočenja, osim ukoliko njihova imena ne budu objavljena samo sa inicijalima.

Ovu odluku je opravdao činjenicom da nesaslušani svedoci ne bi trebalo da budu obavešteni o dokazima koji su dati tokom saslušanja.

Očekuje se da će suđenje u ovom slučaju biti nastavljeno u drugoj polovini januara 2020. godine, gde se očekuje da će odbrana optuženih predložiti dokaze i svedoke u tom slučaju.

Još jedna javno poznata afera je „Pronto“.

(Slučaj) Stotine prisluškivanja mnogo zvaničnika PDK-a, za koje se čuje kako govore o imenovanjima u javne odbore i druge državne institucije, u završnoj je fazi.

Jedan od razloga za to što se ovaj proces privodi kraju je nastao nakon što je sud doneo odluku da se svi prisluškivani dokazi smatraju pričitanim, čime je javnost ostala uskraćena da ih čuje na sudu.

Ovaj proces se takođe nastavio bez ijednog svedoka koje je predložilo Specijalno tužilaštvo i odbrana optuženih.

U slučaju optuženih za Pronto, tu je jedanaest visokih zvaničnika, bivši poslanik Adem Grabovci, funkcioner PDK Besim Bekaj, bivši poslanik Zenun Pajaziti, dva bivša generalna sekretara ministarstava, Iljhami Gaši (Ilhami Gashi) i Đavit (Xhavit) Dakaj, bivši zamenik ministra Fatmir Shurdhaj, politički savetnik MUP-a Sadat Gaši (Gashi), bivši direktor Odbora Javnog preduzeća „Radonić-Dukađini“ u Đakovici, Ismet Neziraj, bivši direktor Odbora Javnog preduzeća „Hidro-Drini“ u Peći, Ređe (Rexhë) Abazi, bivši predsednik skupštine opštine Prizren Nijazi Krieziu (Kryeziu) i bivša šefica jedinice za snabdevanje u Ministarstvu zdravlja Arbenita Pajaziti.

KTV je prvog dana nove godine emitovala pregled onog što vidi kao najznačajnije događaje i procese na Kosovu u 2019. O tome više čitajte u:

KTV: Takse i bez dijaloga 2019.

KTV: Diplomatski skandali Kosova 2019.

KTV: „Porodica na državnom poslu“ u 2019.

KTV 2019: Slobodno kretanje zaboravljeno za Kosovo

KTV: „Predaja“ vlade u 2019.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.