Koha: Konačni sporazum ima za cilj ustavne promene na Kosovu i u Srbiji

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Od Kosova bi moglo da se zatraži da promeni Ustav kako bi se potpisao konačni sporazum sa Srbijom.

Izvori Koha ditore bliski tekućim pregovorima naveli su da su strane upozorene da bi mogli da dođu do tačke kada će morati da „prerade“ ustave u određenim delovima.

Kosovo će dozvoliti dodatne nadležnosti i odgovornosti za Asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom, ali u centralom delu je uklanjanje dvostruke većine za većinu zakona od vitalnog značaja.

Kao deo paketa sporazuma je i članstvo Kosova u UN.

Zvanično su u Vladi Kosova negirali ove opcije, ali su izjavili da su svesni da se suočavaju sa teškim procesom sa mnogim nepoznanicama.

Za opoziciju i predstavnike civilnog društva, svaki kompromis koji prevazilazi Ustav šteti kosovskoj političkoj i institucionalnoj funkcionalnosti.

KoSSev: Podsetimo, srpski predsednik, Aleksandar Vučić, isticao je u ranijim izjavama da je pre formiranja ZSO, a prema prethodno postignutim sporazumima u Briselu, potrebno „upodobljavanje“ zakonskih okvira i na Kosovu i u Srbiji. Srpski predsednik je takođe u više navrata isticao da će građani izneti svoj stav o pitanju Kosova za koje je prethodno pokrenuo „unutrašnji dijalog“. Njegov predlog o KiM se, međutim, i dalje čeka.

Pravni ekspert Veljko Milić iz Centra za pravosudna istraživanja izjavio je da je veoma moguće da je predsednik Srbije svojom izjavom da će se o rešenju kosovskog problema izjasniti građani Srbije zapravo najavio referendum o promeni sadašnje preambule Ustava, u kojoj se navodi da je Kosovo sastavni deo Srbije, prenela je Beta. 

U najnovijim medijskim natpisima, pominje se i mogućnost „formiranje ZSO za stolicu Kosova u UN“, a nakon onih da će učlanjenje Kosova u UN biti deo pravno obavezujućeg sporazuma koji se očekuje između Beograda i Prištine.

Podsetimo, politički savetnik predsednika Kosova, Blerim Šalja, naveo je krajem aprila da se ZSO neće formirati „pre potpisivanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“, odnosno „obavezujućeg sporazuma“.


Pročitajte još: 

„Vreme za akciju na Zapadnom Balkanu“: Srbija u EU samo ako prizna Kosovo, Kosovu mala vojska, ojačati veze sa Srbijom 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.