Koha: Južna Mitrovica – pronađene kosti na groblju, sumnja se da pripadaju poginulom u ratu

Koha
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Beživotno telo jedne osobe, za koju se sumnja da je učestvovala u poslednjem ratu na Kosovu, pronađeno je sahranjeno na groblju u selu Žabare u Mitrovici.

Telo su pronašli građani u petak tokom sahrane jednog od stanovnika na groblju.

O slučaju je obaveštena policija čije su jedinice ogradile i istražile mesto događaja, dok se očekuje da će forenzički tim i drugi organi vlasti nastaviti da se bave tim slučajem.

Predsednik Udruženja „Glas roditelja“, istovremeno i šef Centra za nestale osobe, Bajram Čerkini (Bajram Çerkini), rekao je za Kosova Press da je beživotno telo pronađeno u petak tokom sahrane a „za koje se sumnja da je iz poslednjeg rata na Kosovu“.

Prema njegovim rečima, mnoge porodice nestalih su ga kontaktirale u petak kako bi dobile informaciju o ovom slučaju, ali, kako je rekao, on nije bio u mogućnosti da im da odgovore.

Optužio je sve one koji vrše iskopavanja i uzimaju tela u regionu Mitrovice, govoreći da bi trebalo prvo da obaveste udruženje „Glas roditelja“, a ne da rade krišom.

„Najveći greh je to što su me članovi porodica pitali, ja nisam znao ni reč da im kažem. Šteta je za sve one kojima su članovi porodice nestali, jer imamo udruženje koje brine o tome svakog dana od 8:00 do 17:00. Uvek je otvoreno i da se ne nađe jedan čovek da kaže šta se dogodilo, osim članova porodica… Ne znam zbog čega dolazi do ovakvog zanemarivanja, uvek je ovako bilo. Čine neke stvari skriveno, zašto čine, oni znaju. Čini mi se da im odgovara da uzmu dnevnice, da izlaze na teren. Ja govorim o onima koji dobijaju platu, ali i pripadnicima međunarodne zajednice koji pomažu u ovom procesu“, rekao je Čerkini.

Koha.net je kontaktirala službenike Ministarstva pravde koji su potvrdili da su dobili informacije o slučaju i da će se sa analizama beživotnog tela započeti tokom nedelje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.