Koha: Hoti obećava da će osnovati Zajednicu srpskih opština

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Nedelju dana nakon što je formirana nova kosovska vlada, u Prištini je, kako je Koha javila, kosovski premijer predstavio platformu za dijalog sa Beogradom. Platforma je predstavljena u „Akademiji nauka i umetnosti Kosova“. Iako u ovom izveštaju nijednom nije spomenuta Zajednica opština sa srpskom većinom, Koha večeras javlja da je na istom događaju Hoti navodno potvrdio „povratak Asocijacije opština sa srpskom većinom“.

Prema pisanju Kohe večeras, Hoti je na akademiju otišao dan nakon što je ova institucija objavila svoju publikaciju o svim sporazumima postignutim u dijalogu u Briselu.

Kako Zeri piše, akademija u ovoj publikaciji ocenjuje da je u dijalogu „između Kosova i Srbije došlo do ozbiljnih odstupanja zbog čega je Kosovo došlo u inferiorni položaj“.

„Dijalog između Kosova i Srbije u poslednjih deset godina pretrpeo je ozbiljna odstupanja, dovodeći Kosovo u inferiorni položaj i kršeći njegov ustavni okvir sa idejom da se ta konstruktivnost nagradi u krajnjem ishodu. Do sada se konstruktivni stav Kosova tumačio kao spremnost za nestabilne kompromise, čak i one koji ozbiljno narušavaju državnost Kosova i funkcionisanje države na celoj njenoj teritoriji“, navela je akademija u svom saopštenju.

Jedan od autora publikacije, Arsim Bajrami, navodno je savetovao Hotiju „da se vrati primeni“ sporazuma o ZSO, a koji je, kako Koha piše, „doveo do velikih sukoba“.

„Lično vam savetujem da ovo pitanje Asocijacije shvatite kao zadatak koji morate da obavite“, rekao je Bajrami.

Hoti je, prenosi ovaj prištinski portal, potvrdio da će poslušati savet.

„Verujem da bi trebalo da pokažemo ozbiljnost države kada je u pitanju poštovanje potpisanih i ratifikovanih sporazuma u Skupštini Kosova“, rekao je Hoti, prenosi Koha.

Hoti predstavio platformu – „dijalog vodi premijer, neću ni sa kim da se takmičim“

Prilikom predstavljanja platforme kosovske vlade, kosovski premijer poručio je danas da će on voditi dijalog. Ujedno je predstavio tri principa za dijalog – „o teritorijalnom integritetu Kosova se ne pregovara“; „da se konflikt između Srbije i Kosova okonča kroz sporazum o normalizaciji odnosa i recipročnom priznanju“; sporazum sa Beogradom mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, i ne sme da bude „međuvlasti“.

Do sada su listom kosovski zvaničnici i brojni eksperti sa kosovske strane imali nepodeljen negativan stav prema uspostavljanju ZSO-a, iako se šest od 15 tačaka Prvog okvirnog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine (Briselski sporazum) odnosi na zajednicu opština sa srpskom većinom, a što je dodatno potvrđeno potpisivanjem tehničkog sporazuma o njenom uspostavljanju 25. avgusta 2015. godine.

Krajem iste godine kosovski Ustavni sud u dva navrata izjasnio se protiv legalnosti uspostavljanja ZSO-a.

I dok je u prvom oglašavanju u novembru 2015. doneo odluku da se sporazum iz avgusta privremeno suspenduje, mesec dana kasnije, odlučio je da, iako sporazum o ZSO nije „u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova“, Asocijacija/zajednica sa srpskom većinom, „bude uspostavljena kao što je predviđeno prvim sporazumom, ratifikovanim od strane skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsednice Republike Kosovo“. Ta odluka je stupila na snagu istog dana, ali zajednica srpskih opština još uvek nije uspostavljena.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.