Koha: EULEX sudija podnosi ostavku zbog korupcije unutar misije

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsedavajući sudija EULEX-a, Malkolm Simons (Malcolm Simmons) podneo je ostavku. Vest je objavio francuski dnevni list "Le Monde", prenosi KTV.

"Poslednjih nedelja, prijavio sam neke slučajeve korupcije u okviru misije. Konkretno, postavio sam pitanje hakovanja mog e-mail-a od strane drugog sudije EULEX-a. Zamolio sam Britansku službu za spoljne odnose i EU da pošalju slučaj policiji. Odbili su da me podrže," rekao je Simons.

15:00 – Koha – EU: Nezavisni sudija istražuje tvrdnje Simonsa o EULEX-u

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini, Maja Kocijančič, rekla je da EU i, u isto vreme, EULEX imaju nultu toleranciju za optužbe i pogrešno ponašanje svih članova misije.

Prema njenim rečima, optužbe su istražene i prijavljene disciplinskom odboru, javlja KTV.

"Optužbe je istražio nezavisni sudija i neke od nalaza je prihvatila disciplinska komisija i želim da istaknem da su sve predviđene procedure u kodeksu bile praćene tačno. Ne mogu da govorim ni o kakvim optužbama i tekućim istragama," rekla je Kocijančič.

On je nastavio sa drugim optužbama protiv misije, smatrajući da je u potpunosti politička.

"EULEX nije misija promovisanja vladavine i zakona. To je politička misija. Svako ko misli drugačije je naivan ili glup," rekao je Simons.

On je bio sudija od početka misije – 2008. godine, dok sudskim savetom EULEX-a predsedava od 2014.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.