Koha: 22 godine zatvora Albancu u SAD-u zbog pružanja podrške ISIS-u

Sajmir Aljimehmet
FOTO: Koha

Albanac iz SAD-a, Sajmir Aljimehmeti (Sajmir Alimehmeti), zvani „Zubar“, osuđen je nedavno na 22 godine zatvora nakon što je priznao da je želeo da bude deo ISIS-ove jedinice za „seču glava“ prenosi prištinska Koha. Stavljalo mu se na teret pružanje materijalne podrške ISIS-u, prevara sa pasošima, dok su u njegovom stanu u Bronksu pronađeni noževi i testere. 

Okrivljeni 26-godišnjak, kako navodi Koha, skladištio je oružje u svom stanu u Bronksu.  Dok je dva puta 2014. bio sprečen da ode za Siriju na britanskim aerodromima.

Po navodima tužioca, Emila Bova (Emil Bove), Aljimehmeti je „priznao tajnim agentima da je želeo da seče glave u ime ISIS-a“.

On je takođe rekao tajnim agentima da je gledao video sadržaje sečenja glava „da bi sebe održao motivisanim tokom vežbi“, prenosi Koha.

Advokat odbrane, Suzan Kelmen (Susan Kellman) rekla je da je njen klijent prošao kroz težak period prilagođavanja nakon što se preselio u SAD sa šest godina, kao i da je kao tinejdžer „radikalizovan tokom pljačkaškog napada u Korektivnom Centru Fishkill“.

Kelman je opisala svog klijenta kao „mladog, zbunjenog, neprijateljski nastrojenog, izolovanog i koji je tražio svoje mesto kada je ISIS pokušavao da ga pridobije“.

Ona je navela da, ne računajući oružje, u kući Aljimehmeti nisu pronađeni dokazi za plan o nekom terorističkom napadu.

Aljimehmeti je konačno priznao krivicu 2018, priznajući da je lagao tokom apliciranja za pasoš i za nuđenje materijalne podrške za ISIS, prenosi Koha.net. 

„Vi ste tempirana bomba“, rekao je Sajmiru Aljimehmetiju, savezni sudija na Menhetnu, Paul Engelmajer (Paul Engelmayer) pre izricanja presude, izveštava ‘New York Post’.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.