Kod pacijenata obolelih od COVID-19 čak 30 odsto ima krvne ugruške

Korona test krv
Foto: Shutterstock

Medicinski stručnjaci upozoravaju da čak 30 odsto pacijenata koji su ozbiljno bolesni od koronavirusa razvijaju opasne krvne ugruške. Kažu da ugrušci mogu da doprinesu većoj smrtnosti ljudi, piše BBC prenosi N1.

Iza nastanka krvnih ugrušaka stoji jaka upala pluća, što je prirodna reakcija tela na virus.

Pacijente širom sveta pogađaju mnoge medicinske komplikacije prouzrokovane virusom, od kojih neke mogu biti i fatalne.

Još u martu, dok se koronavirus širio svetom, lekari su počeli da primećuju daleko veće stope ugrušaka kod pacijenata koji su primljeni u bolnicu, nego što bi inače to bilo očekivano u drugačijim okolnostima.

Bilo je i drugih iznenađenja, uključujući otkriće stotina mikro-ugrušaka u plućima nekih pacijenata.

Virus je takođe povećao slučajeve tromboze dubokih vena – krvnih ugrušaka koji se obično nalaze u donjim ekstremitetima – što može biti opasno po život kada se fragmenti odvoje i dođu do pluća, blokirajući krvne sudove.

„S velikom količinom podataka tokom poslednjih nekoliko nedelja, mislim da je postalo očigledno da je tromboza glavni problem“, kaže Rupen Aria, profesor tromboze i hemostaze u bolnici “King’s College Hospital” u Londonu i dodaje:

„To je posebno vidljivo kod pacijenata teško pogođenih koronavirusom, gde neka od novijih studija pokazuju da skoro polovina pacijenata ima plućnu emboliju ili krvni ugrušak u plućima.“

On veruje da bi broj obolelih od koronavirusa koji su u kritičnom stanju zbog krvnih ugrušaka, mogao biti znatno veći od objavljenih podataka u Evropi.

Tim profesora koji se bave izučavanjem krvi u bolnici analizira uzorke pacijenata koji pokazuju kako koronavirus menja njihovu krv čineći je gušćom i lepljivijom. A lepljiva krv može dovesti do stvaranja ugrušaka.

Ova promena u krvi je posledica jake upale pluća, što je prirodna reakcija tela na virus.

Prema rečima stručnjaka za trombozu, profesorke Beverli Hant, lepljiva krv ima šire posledice od stvaranja krvnih ugrušaka, ona može da dovede do većih stopa moždanog i srčanog udara.

Ispitivanje razređivača krvi  

Postoje studije koje pokazuju da razređivači krv, antikoagulansi, koji se trenutno koriste za lečenje krvnih ugrušaka, nisu baš uvek efikasni.

Povećavanjem doza kod pacijenata koji imaju problem sa obilnim krvarenjem povećava se rizik od fatalnog ishoda.

„Ravnoteža između lečenja tromboze i izazivanja krvarenja je nesigurna“, kaže profesor Aria.

Sada je veliki pritisak na medicinskim timovima iz celog sveta da sarađuju u pronalaženju najsigurnijeg i najefikasnijeg načina borbe protiv problema krvnih ugrušaka koje je virus doneo.

U toku su ispitivanja kako bi se pronašla standardna doza antikoagulanasa koja će se koristiti u svim zemljama.

Međutim, neki stručnjaci veruju da bi moglo postojati i drugo rešenje: pronalaženje načina za smanjenje akutne upale u plućima koja dovodi do stvaranja lepljive krvi, glavnog izvora problema.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.