Kocijas: U Grčkoj trgovinska kancelarija Kosova, ne diplomatsko predstavništvo. BG: Zahvalnost za podršku teritorijalnom integritetu Srbije

Kosovo će u Grčkoj otvoriti trgovinsku kancelariju, a ne diplomatsko prestavništvo, poručio je danas iz Beograda, šef grčke diplomatije Nikolaos Kocijas. Nema promene stava Grčke po pitanju Kosova, potvrdio je njegov srpski kolega, Ivica Dačić. 

"Još 2011. i 2014., u vreme tadašnje vlade, dogovoreno je da se otvori trgovinska kancelarija Kosova. Trgovinska kancelarija u Atini, kada bude otvorena, neće predstavljati diplomatsko predstavništvo Kosova. To nije dogovoreno, ni predviđeno," rekao je Kocijas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, komentarišući navode medija da Kosovo otvara diplomatsku kancelariju u Grčkoj. 

Kocijas se sastao i sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem. 

Posle posete Beogradu, Kocijas će boraviti u poseti zvaničnoj Prištini, potvrđeno je u međuvremenu iz kosovskog MSP-a, iz kojeg navode da se šef kosovske diplomatije sa njim sastaje sutra u 14.30.


Dačić je potvrdio da je sa Kocijasom razgovarao o otvaranju trgovinske kancelarije Kosova, istakavši da "nema reči da je to priznanje, ili promena stava" kada je u pitanju Kosovo. Takođe, zahvalio se grčkom kolegi na, kako je rekao – podršci koju Grčka pruža teritorijalnom integritetu Srbije.

Novinari su takođe pitali Kocijasa da li će Zajednica srpskih opština na Kosovu biti formirana na osnovu Briselskog sporazuma ili kosovskih zakona, na šta je on odgovorio da "sporazumi treba da se sprovode u celosti".

Kazao je i da ponašanje Makedonije prema Srbiji "nije bilo adekvatno" i podsetio na makedonsko priznanje nezavisnosti Kosova.

"Predsednik Srbije obavestio je ministra Kocijasa o problemima i zastoju u sprovođenju Briselskog sporazuma i zahvalio se Grčkoj na interesu koji pokazuje za dijalog Bеograda i Prištine. On je istakao da izuzetno ceni kontinuiranu podršku Grčke suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije," stoji u saopštenju iz srpskog predsedništva. 

Naše prijateljstvo je čvrsto, ali mi nismo uspeli da podignemo naše ekonomske odnose na nivo naših prijateljskih i političkih odnosa, zaključili su Vučić i Kocijas i naglasili da je neophodno raditi na konkretnim projektima za dobrobit obe zemlje, dodaju sa Andrićevog venca. 

Kocijas je naglasio da je interes Grčke da Srbija bude stabilna i da održava stabilnost regiona.

"Ovom regionu treba saradnja," zaključio je on.

Grčka je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosova. Ova zemlja, ipak, priznaje kosovska dokumenta. 


Pročitajte još:

Vučić u podne sa Kocijasom. Politika: Kosovo otvara diplomatsku kancelariju u Atini

Pacoli poziva Grčku da prizna Kosovo

Bušati ohrabruje priznanje Kosova od strane Grčke

Kosovo otvara Kancelariju u Grčkoj


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.