Koalicija za slobodu medija: Pritisak na Jelenu Zorić mora prestati; UNS prijavio pretnje Jeleni Zorić, tužilaštvo će postupiti po prijavi

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, u jučerašnjem gostovanju u emisiji “Ćirilica” na Hepi televiziji iskoristila je priliku da iznese niz netačnih informacija o novinarki BIRN-a i nedeljnika Vreme Jeleni Zorić i uputi joj pretnje spominjući njenog brata.

„Ova Jelena Zorić, čije priznanje imamo konačno od pre par dana, za koju Vlada Gajić iz Narodne stranke kaže da joj je Saša Drecun izvor za njene informacije. Mislim svi pričaju da je ona u jako prisnim odnosima sa njim. Čujem kako njen brat priča da je ona imala problem sa redakcijom televizije na kojoj je prethodno radila zbog toga što je prikrila prepisku između Drecuna i nekog kriminalca, najverovatnije Koraća, koja je stigla na mejl te redakcije. Pazi, prikrila je to od svog uredništva! Kako se to zove? Selektivno istraživačko novinarstvo, ili kako?“


Nastup Dijane Hrkalović nastavak je vršenja pritiska na Jelenu Zorić. Naime, nakon gostovanja u „Pregledu dana“ na NewsMax Adria pre nekoliko dana, Zorić se našla i na meti predstvanika opozicije, koji su joj zamerili „da se prodala“ jer je izjavila da u aferi Jovanjica „nema Andreja Vučića“.

Koalicija za slobodu medija poslednji nastup Dijane Hrkalović vidi kao pokušaj da „neistinom diskredituje višestruko nagrađivanu novinarku“, budući da je o spornoj prepisci Jelena Zorić napravila prilog za televiziju N1, na kojoj je tada radila, dok spominjanje članova njene porodice može biti samo u cilju pretnji i zastrašivanja.

„Inače, Dijana Hrkalović je i ranijim u svojim gostovanjima u prorežimskim medijima koristila priliku da etiketira nezavisne medije i novinare, pa su se na njenoj meti već našli N1, Nova, Danas, kao i Vukašin Obradović“, navela je ova koalicija.

„Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje perfidne pretnje upućene Jeleni Zorić kao i etiketiranje novinara od strane Dijane Hrkalović. Ovakvi nastupi mogu samo dodatno ugroziti bezbednost nezavisnih novinara, protiv kojih se godinama unazad vodi kampanja od strane vlasti i njima naklonjenih medija“.

Takođe, pozvali su i sve političke aktere da prestanu da vrše pritisak na medije i novinare, a policiju da ih zaštiti, kako bi mogli profesionalno i bez straha da obavljaju svoj posao.

Ovu koaliciju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

UNS prijavio pretnje Jeleni Zorić, tužilaštvo će postupiti po prijavi

Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije. UNS je prijavio Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara i Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara pretnje koje je novinarki Vremena i BIRN-a Jeleni Zorić i članovima njene porodice uputila bivša državna sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović sinoć u emisiji televizije Hepi.

UNS je dobio informaciju da će Treće osnovno tužilaštvo postupiti u skladu sa Obavezujućim uputstvom koje podrazumeva hitnost postupka kada su pretnje upućene novinarima.

I oni su podsetili na ono što je Hrkalovićeva u pomenutoj emisiji izjavila: „Кonačno imamo priznanje ove Jelene Zorić… Čujem kako njen brat priča da je imala probleme sa redakcijom u kojoj je prethodno radila zbog toga što je prikrila prepisku između Drecuna i nekog kriminalca, najverovatnije Кoraća, koja je stigla na mejl te redakcije“.

Obraćajući se UNS-u, Jelena Zorić je rekla da je ovo način Hrkalovićeve da joj pošalje pretnju i zastraši je, spominjući njenog brata, iako za to ne postoji nijedan povod već da se radi o laži. UNS-u je Jelena Zorić dostavila link ka televizijskom prilogu emitovanom na televiziji N1 o toj prepisci, za koju Hrkalovićeva tvrdi da ju je prikrivala.

UNS je danas reagovao i na objave Vladimira Đukanovića, advokata Dijane Hrkalović, koji je na visokim funkcijama u pravosuđu i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, protiv novinara među kojima je i koleginica Jelena Zorić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.