Koalicija NADA: Odbaciti nemačko-francuski predlog – nema priznavanja i secesije

Miloš Jovanović Mitrovica
FOTO: KoSSev

Nemačko-francuski predlog rešenja pitanja KiM neprihvatljiv je za Srbiju i treba ga najodlučnije odbaciti, poručili su iz Koalicije NADA koju čini Novi DSS, POKS i 25 udruženja građana.

„Iako i dalje ima karakter ‘non-pejpera’, tj. formalno neobaveznog dokumenta, predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, je izjavila da će navedeni predlog integrisati u dijalog Begrada i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU što još jednom pokazuje da EU srpsku južnu pokrajinu smatra nezavisnom državom“, naveli su u reakciji.

Predsednik Novog DSS, narodni poslanik i jedan od lidera koalicije NADA, dr Miloš Jovanović, precizira da za Srbiju ne može da bude prihvatljiv nijedan predlog rešenja pitanja KiM koji nije u saglasnosti sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i koji sadrži odredbe bilo priznavanja, bilo prihvatanja secesije Kosova od strane Srbije.

Kaže i da bi bilo kakav vid prihvatanja secesije Kosova i Metohije suštinski predstavljao „nacionalno samoubistvo i otvorio put ka novom talasu geopolitičke nestabilnosti i daljeg rastakanja srpskog nacionalnog i državnog prostora“.

„Utoliko je od presudnog značaja da bez daljeg odlaganja dođe do, u metodu postupne ali u ishodu korenite, promene kosovske politike koju vodi Srbija“, dodao je Jovanović.

Francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja još ovog leta su kosovskom premijeru i srpskom predsedniku predstavili Jens Plotner i Emanuel Bone, savetnici nemačkog i francuskog predsednika.

Predlog su potom podržali SAD i EU, kosovski premijer o njemu govori kao o „dobroj osnovi za dalju diskusiju“, dok predsednik Srbije poručuje da je ono što je video u njemu „teško za Srbiju“.

Upravo o ovom planu obojica su u odvojenim susretima razgovarali sa evropskim zvaničnicima tokom ovonedeljnog Mirovnog foruma u Parizu, a nakon što su prethodno i jedan i drugi poslali svoje odgovore u vezi sa francusko-nemačkim predlogom.

I dok sve strane potvrđuju da dokument postoji, on međutim još uvek nije zvanično objavljen, već o njemu mediji pišu pozivajući se na svoja izvore, a političari komentarišu njegove navodne delove.

Upravo je na to u svojoj analizi koja je objavljena na KoSSev portalu ukazao dr Pavle Kilibarda, postdoktorski istraživač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ženevi, naglašavajući da opasnost rešenja o kome se trenutno govori ipak leži u netransparentnosti koja ga okružuje.

„Ukoliko najviši državni zvaničnici nameravaju da prihvate ili čak razmotre nacrt ugovora kao što je ovaj, a kojim bi Srbija priznala Kosovo, onda su u najmanju ruku dužni da javnost o tome obaveste i povedu ozbiljan društveni dijalog na tu temu. U suprotnom, rešenje će biti krhko i jalovo i neće odstraniti rizik od nekog budućeg sukoba“, naglasio je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.