Ko je vlasnik dve srpske kompanije koje su na Severu Kosova dobile milionske tendere?

Foto: Ekonomia online

Izvor: Ekonomia online/Gazeta Infokus (Tekst je preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Dve kompanije iz Zvečana, dobile su milione evra iz budžeta kosovskih institucija na tenderima Ministarstva administracije i lokalne samouprave, na čelu sa šefom Srpske liste Goranom Rakićem, a list Infokus otkrio je da „PTP RAD“ i „RAD DOO“ imaju istog vlasnika.

U poslednje tri godine dobili su gotovo sve tendere za izvođenje radova u kosovskim opštinama sa srpskom većinom. Na osnovu dokumenata izgleda da su u proseku svake godine pobeđivalina tenderu od pola miliona evra.

U poslednjih godinu dana, kada je sve zatvoreno zbog pandemije, „RAD DOO“ je pobedio na četiri tendera Ministarstva za lokalnu upravu, vrednih preko 173 hiljade evra. u opštinama Zvečan, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Gračanica.

Ko stoji iza kompanija koje su dobile „sve“ tendere Ministarstva za administraciju i lokalnu upravu?

Registrovani kao kompanije za promene koje su uspele da na tenderima dobiju milione evra, „PTP RAD“ i „RAD DOO“ imaju jednog vlasnika.

Radule Stević je osoba koja se pojavljuje kao vlasnik ove dve kompanije, prema zvaničnim podacima predstavljenim Agenciji za registraciju preduzeća. „PTP RAD“ je registrovan 2013. godine, a „RAD DOO“ 2018.

Ova dva izvršilaca izjavila su da obavljaju 32 privredne delatnosti. Od izgradnje stambenih zgrada, uzgoja svinja, uzgajanje vinove loze, pa čak i veb portala, poslovi su kojima se bave ove firme, ali iako je broj poslova koji rade prilično velik, dva preduzeća figuriraju samo sa po jednim zaposlenim.

Infokus je pokušao da kontaktira vlasnike ova dva preduzeća, ali je tako nešto bilo nemoguće.

Milioni evra u rukama jedne osobe

U dokumentima koje poseduje Gazeta Infokus vidi se da je u 2018. godini „PTP RAD“ uspeo da primi 9 tendera od opština Gračanica, Severna Mitrovica, Leposavić i opštine Zvečan, finansiranih iz budžeta Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu.

Ovi tenderi odnosili su se na izgradnju zgrada, puteva, proširenje trotoara, postavljanje semafora i druge radove. Za ove radove ovaj izvršilac je u to vreme dobio preko 800 hiljada evra.

U međuvremenu, u Javnoj nabavci se navodi da je ista kompanija tokom 2018. godine pobedila na tenderima i dobila preko tri miliona evra, piše Gazeta Infokus.

U 2019. godini tenderi, u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, podelili su međusobno „PTP RAD“ i „RAD DOO“. Ova dva preduzeća sa istim vlasnikom pobedila su na oko 22 tendera.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.