Ko je ponizio Kosovo?!

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljulj Bećaj (Belul Beqaj)

Poštovani prijatelju,

Što je previše, previše je! Ko je stvarno ponizio Kosovo? Nosioci dvadesetogodišnje vlasti “zarobljene države” ili pedesetodnevna Vlada na dužnosti koja ističe da se humana pomoć iz Srbije ne politizuje?

Poštovani prijatelju, kad bi kojim slučajem živeo u nekoj normalnoj državi, tvoje pitanje; “šta ce biti kada svi skinemo maske”, doživeo bih kao smišljenu provokativnu predrasudu. Ali, budući da smo sapatnici balkanske hipokrizije, ja ću pokušati da dam svoj doprinos u cilju razobličenja duboko ukorenjene političke hipokrizije našeg društva…

U ovom smislu, kao neposrednu, iskoristiću lavinu nezadovljstva predstavnika kosovskih kleptokrata koji su dvadeset godina harali, ruinirali i ogolili kosovsku državu i sada bezobzirno, bez osnovanih argumenata, optužuju pedesetodnevnu Vladu na dužnosti za to što je pre par nedelja dozvolila da na Kosovo dođe desetine lekara i medicinskih sestara iz Beograda na ispomoć – pretežno u srpskim sredinama?!

Za faktički dokazane, ali zbog ”zarobljenog pravosuđa” ne i pravno osuđene odašiljače kleptokratske dvadesetogodišnje vlasti: “Ministarstvu zdravlja je pala maska, ministarstvo nas je ponizilo time što je prihvatilo poklonjene testove iz Srbije”.

U Prištini je pokrenuta peticija za okupljanje svih protivnika pomoći iz Srbije, kojom se poziva kosovska vlada da odmah otkaže pošiljku hiljadu testova za koronavirus, prenosi Gazeta Exspres.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK), kritikovao je vladu Aljbina Kurtija zbog toga što je prihvatila donaciju od 1.000 testova za COVID-19 iz Srbije i istakao da „čak i kada bi mu braća oživela, ne bi prihvatio tu pomoć“.

Poslanik Demokratske partije Kosova obratio se premijeru Aljbinu Kurtiju, nazivajući ga “ vršiocem dužnosti srpskog plaćenika ” …”Vlada na dužnosti je predala sever Srbiji”….?!

Poštovani prijatelju, stvarno, što je previše, previše je! Ko je stvarno ponizio Kosovo? Nosioci dvadesetogodišnje vlasti “zarobljene države” ili pedesetodnevna Vlada na dužnosti koja ističe da se humana pomoć iz Srbije ne politizuje ?

Prvo, mi smo znali da su dosadašnji vlastodršci “zarobili državu” zbog svojih interesa pohlepe i nezaježljivosti, ali njihove aktuelne reakcije za urgentne zdrastvene mere Vlade na dužnosti, putem njihovih odašiljača pokazuju da su se oni odrekli i humanih vrednosti, ukoliko su ih imali uopšte! Oni su protiv jednakosti svih ljudi bez obzira na poreklo ili etničku pripadnost. Iako smo u zajedničkom bolu i nevolji za njih ne postoji humanost!

Drugo, kreatori slogana “Bac u kry”, što je podrazumevalo da je sa Srbijom i Srbima završeno za sva vremena, upravo sever Kosova su ostavili i za političko potkusurivanje!

Sever su pretvorili u “oazu kriminala” manipulišući u javnosti da je i sever Kosova deo državnog suvereniteta! Upravo su dvadesetogodišnji vlastodršci i komandanti ostavili sever Kosova pod faktičkom kontrolom Radoičića, Veselinovića; pod kontrolom srpske mafije koja je sarađivala i još uvek sarađuje sa njima. Oni su ti koji su ponizili kosovsku suverenost, a ne Vlada na dužnosti!

Treće, zar nije dvadesetogodišnja vlast ponizila kosovske pacijente time što su bili prinuđeni da se leče u Turskoj, Beogradu, Skoplju, Tirani…. Jedan moj poznanik, koji je bio u društvu bolesnika, primetio je u dvorištu VMA u Beogradu mnoge Albance, koji su tamo tražili spas… Danas, (utorak) iz Turske na prištinski međunarodni aerodrom dolazi specijalni avion koji za putnike, uglavnom ima oko 150 pacijenata sa Kosova koji su se zatekli za vreme pandemije u Turskoj.

Zar je i za ovu surovu realnost kriva pedesetodnevna Vlada na dužnosti? Ne. Za ovu situaciju je kriva dvadesetogodišnja vlast koja zdravstvenoj politici nije posvetila adekvatnu pažnju jer su, vlastodršci, njihovi ukućani, partijski prijatelji i tajkuni, sve do zadnjeg, individualna zdravstvena rešenja tražili, i traže, van kosovskog zdravstva, uključujući i predsednika DSK, koji je pokretač za rušenje Kurtijeve vlade!

Poštovani prijatelju, činjenica za to što Kosovo nema razvijeni zdravstveni sistem koji će se uspešno odnositi prema pandemiji je posledica dvadesetogodišnje vlasti. Umesto da nosioci dosadašnje vlasti prihvate odgovornost za mnogobrojne promašaje i zloupotrebe u zdravstvenoj politici oni su srušili vladu kako bi oživeli “zarobljenu državu”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.