Kljan Kosova objavio snimak kako Tramp upoznaje Hotija i Netanjahua

TV Klan Kosova objavila je ekskluzivni snimak sa sastanka kosovskog premijera Avdulaha Hotija sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, tokom kog je američki predsednik, kako navode iz ove televizije, Skajpom pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, obaveštavajući ga o delu dogovora Beograda i Prištine koji podrazumeva da će Izrael priznati Kosovo.

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, potvrdio je u petak uveče, kako su preneli izraelski mediji, da će Izrael priznati Kosovo.

To je u razgovoru rekao i Hotiju, kog mu je Tramp predstavio kao „sjajnog momka“.

Hoti je, obrativši se Netanjahuu, rekao da je „ovo tek početak velike saradnje dve zemlje“.

„Veoma cenim Vašu spremnost da pokrenete međusobno priznavanje i da odmah uspostavite diplomatske odnose i učvrstite ekonomske veze među dvema zemljama“, rekao mu je Hoti.

Poručio je izraelskom premijeru da je ovo istorijski trenutak.

„Radujem se susretu sa Vama i formalnom uspostavljanju diplomatskih odnosa“, kazao je Hoti, koji je naveo i da se nada da će do toga doći ubrzo.

Netanjahu je, kako izraelski Harec (Hareetz) prenosi, nakon razgovora sa Trampom, rekao da će Kosovo biti „prva zemlja sa muslimanskom većinom koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu“.

„Kao što sam rekao prethodnih dana, krug mira i priznanja od strane Izraela se širi i očekuje se da mu se i druge nacije pridruže“, rekao je izraelski premijer.

U sporazumu koji je potpisala Srbija, u tački 16 stoji: Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Na ovu vest reagovao je ambasador Palestine u Beogradu koji je naveo u saopštenju da, „ukoliko se dogodi da Srbija premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, da će to biti u suprotnosti sa međunarodnom pravom i štetiće tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Palestine“.

Ranije u petak, Netanjahu je zahvalio Vučiću zbog „odluke da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i prebaci u njega ambasadu svoje zemlje“.

„Nastavićemo sa naporima da i druge evropske zemlje prebace svoje ambasade u Jerusalim“, rekao je Netanjahu.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.