Klinički centar o slučaju UV lampe u Domu zdravlja: Nećemo komentarisati

Foto: Južne vesti/Dom zdravlja Niš-Kovid zona

Umesto odgovora na pitanja koliko je pacijenata pregledano u Urgentnom centru, a potom i na Očnoj klinici zbog tegoba nastalih nakon što je bila uključena UV lampa u niškom Domu zdravlja, Klinički centar Niš izneo je svoj stav – da neće komentarisati i ocenjivati rad drugih zdravstvenih ustanova, pišu Južne vesti.

Lekari Klinike za očne bolesti potvrdili su za Južne vesti, svedočenja Nišlija – da je zbog uključene UV lampe u Domu zdravlja u Nišu više pacijenata dolazilo sa bolovima i crvenilom.

Tada su novinari Južnih vesti i zvanično pitali Klinički centar koliko je pacijenata tokom vikenda sa takvim tegobama bilo u Urgentnom centru, odakle su ih uputili i na Očnu kliniku.

U izveštajima lekara Kliničkog centra, koje su ovom mediju prosledili sami pacijenti, piše da su oštećenja rožnjače zadobili dok su bili u čekaoni dečjeg kovid odeljenja Doma zdravlja.

Pitanje Južnih vesti Kliničkom centru bilo je da uvidom u protokole odgovore koliko je Nišlija tražilo pomoć njihovih lekara.

Međutim, umesto odgovora o broju pacijenata, novinari su kao odgovor dobili stav Uprave Kliničkog centra.

„Uprava KC Niš demantuje da je bilo ko od zvaničnih, odnosno ovlašćenih lica u našoj zdravstvenoj ustanovi komentarisao o navedenom slučaju, kada je reč o radu DZ Niš, odnosno o priči vezanoj za korišćenje UV lampi u DZ Niš. KC Niš nikada do sada nije, niti će, komentarisati ili ocenjivati rad drugih zdravstvenih ustanova, već će se, kao i do sada, uzajamna saradnja isključivo odnositi na unapređenje zajedničkog rada, a sve zarad što kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga svim pacijentima, koji su niškom Kliničkom centru uvek na prvom mestu“, za Južne vesti pišu iz Uprave.

Kako u konkretnom slučaju ova saradnja izgleda pacijentima koji su se javili sa tegobama nastalim zbog UV lampe nisu odgovorili.

Ni iz niškog Doma zdravlja i pored obećanja već drugi dan ne odgovaraju na pitanja da li su ispitali svedočenja pacijenata i lekara, ali ni da li će neko snositi odgovornost što su lampe bile uključene u prostorijama u kojima su bili pacijenti, iako je to opasno, dodaje ovaj medij.

Južne vesti

Povezane vesti:

UV lampe efikasne protiv virusa, ali opasne za ljude – iz Doma zdravlja ćute o tome ko je odgovoran

J. Vesti: Više pacijenata posle kovid ambulante završilo na Očnoj, Nišlijka zbog UV lampe privremeno izgubila vid

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.