KLI: Devet kandidata za gradonačelnika ima problema sa zakonom

Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski institut za pravo (KLI), uz podršku Stejt departmenta – Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) i NED-a, u subotu je objavio izveštaj: „Integritet kandidata za gradonačelnike – Analiza kandidata za gradonačelnike koji imaju problema sa zakonom“.

Nalazi KLI-a pokazuju da ni za ove izbore političke stranke nisu imale volje da očiste sa svojih lista kandidate za gradonačelnike koji imaju problema sa zakonom.

Prema nalazima KLI-a, od najvećih stranaka, izuzetak je u ovom slučaju bio LDK.

Od svih kandidata za gradonačelnike svih opština, KLI je identifikovala jednog kandidata kojem je u poslednje tri godine izrečena pravosnažna kazna, kandidata sa kaznom starijom od tri godine, dok se osam drugih kandidata suočava sa aktivnim optužnicama.

Gledano prema političkim strankama, KLI je otkrio da su političke stranke koje su nominovale najviše osoba koje imaju problema sa zakonom AAK i PDK sa po tri kandidata, zatim LVV sa dva kandidata i NISMA sa jednim kandidatom. KLI nije identifikovala nijednog kandidata iz reda LDK koji ima problema sa zakonom.

Takođe, KLI je otkrio da su se od 36 opština na Kosovu, u osam od njih za gradonačelnike kandidovale osobe koje imaju ili su imale problema sa zakonom.

KLI je u svakom izbornom procesu objavljivao imena kandidata za poslanike i gradonačelnike, koji su, na osnovu slučajeva koje prati KLI, identifikovani kao kandidati koji imaju problema sa zakonom.

17. oktobra 2021. godine na Kosovu će biti održani lokalni izbori u ukupno 36 opština. Što se tiče ovih izbora, KLI je analizirao imena svih kandidata za gradonačelnike ovih opština i proverio da li imaju problema sa zakonom, u smislu aktivnih optužnica i pravosnažnih kazni (u poslednje tri godine i kazne starije od tri godine). Ova analiza nije uključivala kandidate koji su imali optužnice, ali su naknadno oslobođeni pravosnažnim sudskim odlukama.

Što se tiče kandidata koji su u poslednje tri godine pravosnažno osuđeni, na osnovu presude Ustavnog suda u „slučaju Etem Arifi“, isti se uopšte ne mogu kandidovati na lokalnim izborima.

Međutim, KLI procenjuje da bi pored kandidata koji imaju pravosnažne presude, u smislu promovisanja prakse dobrog upravljanja, političke stranke trebalo da obrišu sa svojih lista kandidate protiv kojih su podignute optužnice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.