KIN: Više hiljada primalaca invalidskih penzija i tuđe nege još od januara nema pristup novcu zbog odluke CBK

Foto: KoSSev

Sporna odluka Centralne Banke i Vlade Kosova znatno je otežala pristup socijalnim primanjima iz Republike Srbije velikom broju osoba sa invaliditetom, a jednom delu njih potpuno onemogućila ostvarivanje ovog prava, poručili su danas iz Kosovske inkluzivne mreže (KIN).

Koalicija koja se bavi promovisanjem prava osoba sa invaliditetom u srpskim sredinama na Kosovu na teške posledice odluke o, kako su kazali, zabrani upotrebe dinara u platnom prometu na Kosovu i teškom položaju osoba sa invaliditetom zbog nje – upozorila je u susret novoj rundi dijaloga koji je upravo u toku u Briselu.

Kažu da su procene da je tom odlukom za više hiljada primalaca invalidskih penzija i tuđe nege, koji su primanja dobijali isporukom gotovine na kućnu adresu, potpuno onemogućen pristup novcu iz socijalnih davanja još od januara 2024 godine.

„Dodatno, još veći broj korisnika ovih oblika socijalne pomoći suočava se sa velikim problemima, kašnjenjima i povećanim troškovima u ostvarivanju svojih prava na materijalna primanja, što dodatno ugrožava njihov materijalni status“, istakli su.

Poručili su, odnosno želeli su i da podsete javnost, ali i donosioce odluka da osobe sa invaliditetom često žive na društvenim marginama, da su suočene sa egzistencijalnim finansijskim rizicima i siromaštvom, te da socijalna davanja ove vrste za osobe sa invaliditetom, a u nekim slučajevima i za njihove porodice, kako tvrde, predstavljaju jedini izvor prihoda.

Odluka CBK ujedno, naglašavaju, ugrožava osnovna prava koja su osobama sa invaliditetom garantovana međunarodnom konvencijom.

„Rigidne političke i jednostrane odluke Vlade Kosova ugrožavaju egzistenciju, pravo na urođeno dostojanstvo i jednaki pristup uslugama koje međunarodne konvencije garantuju osobama sa invaliditetom“.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da izvrši dodatni pritsak na relevantne kosovske institucije – u cilju odlaganja primene ove odluke sve do pronalaženja sveobuhvatnog i funkcionalnog rešenja koje će, navode, omogućiti svim društvenim kategorijama nesmetani pristup socijalnim davanjima i uslugama.

Potpisnici saopštenja: NVO Centar za afirmatvne društvene akcije (CASA), NVO Faktor, NVO Primo la tolleranza, Asocijacija slepih Gračanica i Handikos Ranilug.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.