KiM: Politička kriza ne jenjava, biće još protesta

Kosovska opozicija je najavila da će 17. februara održati masovne demonstracije u Prištini zbog sporazuma o formiranju ZSO i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

I pored oštrih kritika zapadnih diplomata da se protestima i nasiljem ne može postići rešenje, kosovska opozicija je tvrda u stavovima da se sporazumi povuku i da Vlada Kosova podnese ostavku.

Na osmu godišnjicu od jednostranog proglašenja nezavisnosti, kosovska opozicija želi da pošalje poruku Vladi Kosova da je narod nezadovoljan njenim radom, jer su prekršili Ustav kada su dozvolili formiranje ZSO. 

"Hajde da se ujedinimo u odbrani Republike i oteramo vladu koja je prekršila Ustav. Osam godina od nezavisnosti, građani Kosova su nezadovoljni i nesrećni i ne mogu da ih vode oni koji su prekršili najviše pravne akte," smatra Fatmir Ljimaj iz Inicijative za Kosovo. 

Više od pet meseci, aktiviranjem suzavaca, kosovska opzicija blokira i ometa rad kosovskog parlamenta čije predsedništvo danas nije uspelo da se dogovori o datumu nove sednice, a opoziciju pozivaju na politički dijalog. 

"Građani su nezadovoljni onim što je pratilo skupštinu. Izmorili smo narod, sedimo i razgovarajmo, jer mnogo je toga što povezuje vlast i opoziciju, a jako malo stvari koje ih dele," naglašava predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji. 

Kosovski mediji navode da će do kraja ovog meseca skupština da izabere Hašima Tačija za predsednika Kosova, dok opozicija najavljuje da to neće dozvoliti. 

"Skupština je izgubila legitimitet jer podržava vladu koja je potpisala štetne sporazume suprotne Ustavu. Ne može da izabere predsednika Kosova. Zbog toga hitno na vanredne izbore," poručuje Aida Derguti iz Samoopredeljenja. 

Kosovska opozcija očekuje da će protest 17. februara biti najmasovniji do sada. Na prethodnom koji je održan 9. januara, prema proceni opozicije, prisutno je bilo više od 30.000 ljudi.

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.