KiM: Istraga o korupciji, i ministri na tapetu

Kosovski državni tužilac Aleksander Ljumezi potvrdio je da je tužilaštvo pokrenulo istragu 17 slučajeva korupcije u koje su umešane i osobe na višim funkcijama.

Ljumezi je za dnevnik Koha ditore izjavio da među osumnjičenima ima ministara, gradonačelnika, generalnih sekretara ministarstava, zvaničnika policije i sudstva.

Najavio je i mogućnost otvaranja istrage u slučajevima brzog i neopravdanog bogaćenja nosilaca javnih funkcija. 

Ljumezi je izjavio da od kada je na čelu Državnog tužilaštva Kosova nije imao bilo kakav poziv ili pritisak da u određenim slučajevima postupi drugačije od onoga kako je to predviđeno zakonom. 

Kao mogući oblik pritiska, Ljumezi je naveo izjave gradonačelnika Kline Sokolja Bašote protiv koga je otvorena istraga o zloupotrebi službenog položaja. 

Povodom 70 prijava pokreta Samoopredeljenje i gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija protiv premijera Kosova Ise Mustafe, Ljumezi je rekao da nije otvorena istraga, ali i da to ne znači da se ne ispituju navodi i da neće biti pokrenut istražni postupak protiv ljudi koji su bili potčinjeni Mustafi u vreme kad je bio gradonačelnik Prištine. 

Odgovarajući na pitanje o zahtevima EU i drugih institucija da tužilaštvo pokrene istrage Ljumezi je rekao da se one ne počinju "na zahtev EU niti drugih institucija", već na osnovu dobijenih dokaza. 

"Ako imamo informacija da je neko izvršio krivično delo nećemo nikoga poštedeti. Podržavam moje tužioce da protiv svake osobe, nezavisno od položaja i funkcije, ako ima dokaza, pokrenu krivičnu proceduru", rekao je Ljumezi. 

Prema njegovim rečima tužilaštvo je u potpunosti poštovalo zakone na Kosovu prilikom hapšenja i podizanja optužnica protiv jednog broja poslanika Skupštine Kosova zbog korišćenja suzavca na sednicama Skupštine Kosova.

B92/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.