Kik boks u Kosovskoj Mitrovici: Upoznajte Klub 028

Juče je u prostorijama vojnog remonta u Severnoj Kosovskoj Mitrovici "Kik boks klub 028" održao javni trening. Klub se tako predstavio uz svoje članove među kojima su pored mladića – i deca, devojke, ali i žene – rekreativke. Iako još uvek mlad, klub broji oko šezdesetak članova, 10 aktivnih takmičara, a treneri su dugogodišnji kik bokseri – Dragan Miljković i Marko Božović.

Klub promoviše sliku drugačije Mitrovice – zdrave, uporne, uz mlade vredne ljude, scena je koju zatičemo na ovom treningu u sali bivšeg Vojnog remonta. U omanjoj sali, trening je samo u početku delovao uobičajeno, kao i svako drugo zagrevanje rekreativaca, da bi se već desetak minuta kasnije, salom zaorili zaglušujući zvuci udaraca pesnica i nogu u boks vreće. Oni koji su 'sparingovali', fokusirano su uvežbavali više puta iste udarce. "Vežbaju tehniku", iskusno dobacuju posmatrači.

"Klub je osnovan 8. septembra prošle godine, brojimo šezdesetak članova, imamo aktivnih 10 takmičara. Izlazimo na prvenstva centralne Srbije. Imali smo do sada dobre rezultate i nadamo se još boljim. Radimo naporno, treniramo svakog dana. Sparinge imamo i sa klubovima iz centralne Srbije," objašnjava Božović i dodaje da jedini problem kluba jeste finansijske prirode, ali se on nada da će i to da se promeni. 

On dodaje da i najmlađi članovi treniraju svakog radnog dana, da u klubu trenira i dosta devojaka, ali i grupa žena koje treniraju rekreativno. 

"Deca imaju deset treninga, dva puta dnevno, radi se sa njima i imaju od koga da uče. Imamo dosta i devojaka u klubu i sa njima se radi. Takođe, imamo i jednu takmičarku – Nedu Vukomanović i nadamo se da ćemo uskoro dobiti još takmičarki. Cure vredno rade. Tu je i grupa žena koje rade kardio boks – treniraju rekreativno, rade samo na džakovima, bez fizičkog kontakta," objašnjava Božović.

Takmičari ovog mladog kluba su od početka donosili medalje sa gotovo svakog takmičenja. Sa poslednjeg su doneli čak tri srebrne. 

"Na poslednjem takmičenju koje se održalo za juniore i kadete, 10. maja u Vlasotincu, osvojili smo tri srebrne medalje, što je još veći podstrek da se radi sa decom, a videli su i klubovi u Srbiji da imamo kvalitet. I nadamo se da ćemo u toku sledeće godine izbaciti nekog reprezentativca, makar u juniorskoj konkurenciji," objašnjava dalje Božović i dodaje:

"Klub je mlad, nema ni godinu dana kako postojimo, ali nadamo se još boljim rezultatima u ovoj godini."

Tako se juniori i kadeti ovog kluba pripremaju za novo takmičenje koje je zakazano početkom idućeg meseca, a kako kaže Božović, imaju od koga da uče. Božović inače trenira ovaj sport sedam godina, a krajem marta je osvojio srebrnu medalju u Vrbasu na kik-boks prvenstvu Srbije u disciplini "K1", kategoriji do 86 kg.

"Sada se spremamo za najbitnije takmičenje – 7. juna prvenstvo Srbije za juniore i kadete. Treniramo sa njima dva puta dnevno, spremamo ih i imaju od koga i da nauče, jer smo Dragan Miljković i ja iskusni borci, dugo se takmičimo, ali sada smo se malo više posvetili trenerskom poslu," dodaje ovaj kik bokser. 

Kik bokseri su i dalje na strunjačama, zagrejani raspoloženi za borbe. Ostavljamo ih da treniraju i da se pripremaju za prvenstvo.

Kik boks je zahvaljujući mladim takmičarima sve popularniji u Kosovskoj Mitrovici, koja je inače u Srbiji prepoznata i kao grad borilačkih veština, pre svega karatea i džudoa. U gradu postoji više ovakvih klubova, a generacije uspešnih takmičara i rekreativaca se smenjuju, nastavljajući da nižu uspehe.

 


Kosovska Mitrovica na trećem mestu državnog prvenstva MMA

Kosovska Mitrovica ove godine ima svog borca na MMA državnom prvenstvu​

Izvor: Sportski vodič Kik boks ili Kickboxing je savremeni borilački sport kog je sedamdesestih godina prošlog veka osmislio Majk Anderson kao zapadnjački odgovor na istočnjačke borilačke veštine. Iako se radi o jedinstvenom sportu, kik boks nije naziv za jedinstvenu veštinu već obuhvata nekoliko različitih borilačkih disciplina. Pod njega spadaju: polu-kontakt, laki-kontakt, puni-kontakt (full contact) , lou-kik (low kick ili niski udarac), tajlandski kik boks, muzičke forme a, u poslednje vreme i Aero kik boks odnosno kombinacija kik boksa i aerobika.

Kik boks je izrastao iz istočnjačkih borilačkih veština kao što su karate, tekvando (taekwondo), kung fu ali i boks i još neke manje poznate istočnjačke veštine. Cilj borbe u svim disciplinama kik boksa je savladati protivnika tokom borbe koristeći bolju tehniku, brzinu i snagu ali, kao i tradicionalne borilačke veštine, i kik boks zahteva poštovanje protivnika te tolerantno i časno ponašanje. 
Kik boksom bave se i žene i muškarci.

Oprema koja se koristi u kik boksu razlikuje se od discipline do discipline i nije ista u profesionalnom i amaterskom sportu. Ipak, česta oprema su kacige (koje pokrivaju veći deo glave), štitnici za zube, rukavice (otvorene i zatvorene), obuća bez tvrdog đona, štitnici za potkolenice i gornji deo stopala, bandaže, elastične trake za zglobove te, kod žena, štitnik za grudi a, kod muškaraca, štitinik za genitalije.

Iako se radi o borilačkom sportu, kik boks zapravo nije jako opasan sport što potvrđuju i brojke; povrede su u ovom sportu izuzetno retke a i one koje se dešavaju, rezervisane su uglavnom za tzv. tvrde discipline kao što su full-contact, low-kick i tajlandski kik boks. Ipak, važno je naglasiti da je zaštitna oprema u profesionalnim borbama minimalizovana pa se u takvim borbama, u pravilu, ne koriste zaštitne kacige i zaštita za potkolenice što povaćava i rizik od povreda. Neke od najčešćih povreda u tvrdim disciplinama su modrice, polomljene arkade te povrede nosa.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.