KFOR ostaje dok god je potreban, ali dugoročna stabilnost moguća samo kroz dijalog

Foto: Danas

KFOR će, u skladu sa Rezolucijom SB 1244, ostati na Kosovu i narednih godina, rekao je u intervjuu za Danas Džejms Meki, direktor za bezbednosnu politiku i partnerstvo u sektoru za politička pitanja NATO-a.

„Mi smo tamo. KFOR je u potpunosti spreman i sposoban da sprovodi svoj mandat, a to je da se stara da okruženje bude bezbedno i sigurno, što podrazumeva zaštitu svih ljudi na Kosovu, uključujući srpsku populaciju“, rekao je Maki za Danas podvlačeći i neophodnost za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine.

Maki ocenjuje da jedino politički dijalog garantuje dugoročnu stabilnost.

„Moramo da razumemo da je KFOR tamo kako bi pomogao da se očuvaju bezbednost i mir, ali treba i da se postaramo da se ponovo pokrene dijalog između Beograda i Prištine, pošto će nam to omogućiti dugoročnu stabilnost i bezbednost. KFOR će ostati tu gde jeste dokle god je potreban kako bi se osigurali stabilnost i bezbednost, ali dugoročno rešenje mora doći iz dijaloga Beograda i Prištine“, zaključuje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.