Haziri: Koalicioni sporazum „pitanje dana“

Ljutfi Haziri
Ljutfi Haziri

Pregovori Samoopredeljenja (LVV) i LDK približili su se principima u okviru kojih sporazum treba biti postignut, a ti principi uključuju ravnomernu raspodelu ustavnih nadležnosti u institucijama, rekao je za Gazetu Express potpredsednik LDK, Ljutfi Haziri.

Haziri je u intervjuu za Gazetu Express najavio i da je koalicioni sporazum LVV i LDK „pitanje dana“ i da su sada preostale samo interne konsultacije „kako bi se izbegle kucajuće vremenske bombe koje bi mogle da ugroze mandat od najmanje 4 godine“.

Intervju Gazeti, Haziri je dao nakon dvodnevnih spekulacija o navodnim tajnim sastancima Aljbina Kurtija i Ise Mustafe u privatnoj rezidenciji Mustafe, ali je Haziri naveo da može samo da potvrdi da dolazi do redovnih sastanaka i da je poslednji sastanak održan u timskom formatu.

Iako potvrđuje da je došlo do približavanja stavova, on nije precizirao šta to podrazumeva. S druge strane, ponavlja ono što je  javnosti poznato kao glavna tačka spoticanja u koalicionim pregovorima – raspodela pozicije predsednika i predsedavajućeg parlamenta.

„26. decembar je doneo jednu novu situaciju i dalje nastojimo da je prevaziđemo kako bi LDK bila spokojna u koaliciji, i to preuzimanjem jedne ustavne dužnosti do izbora predsednika, što se predviđa da se dogodi februara 2021“, rekao je Haziri.

Podsećamo, 26. decembra održana je konstitutivna sednica Skupštine Kosova na kojoj je za predsednika parlamenta izabran drugi čovek LVV, Glauk Konjufca. Kao drugoplasirana na oktobarskim izborima, LDK je insistirala i nastavlja da insistira na ovoj funkciji i ranije su LVV ponudili rotaciju po principu – predsednik skupštine za predsednika. Drugim rečima, zatražili su da do trenutka kada LDK kandidat postane predsednik Kosova početkom 2021, njihov kandidat takođe obavlja i funkciju predsednika skupštine, koju bi posle toga ponovo ustupili LVV. Da bi do toga došlo, potrebno je da Konjufca podnese ostavku u korist kandidata LDK, što je do sada LVV odbijao.

Haziri se u intervjuu osvrnuo i na ono što je novinar Gazete Express nazvao „kampanjom LVV protiv njega“, a koja je uključivala navode o njegovoj bliskosti sa strukturama PDK.

Haziri je te navode odbacio, podvlačeći da on, ali i njegove stranačke kolege predstavljaju interese LDK i Kosova, ali i da sve političke protivnike tretiraju sa dužim poštovanjem, ne kao neprijatelje. Ipak, poručuje:

„Ali nećemo dozvoliti da LDK kao političku organizaciju neko smatra plastelinom koji se formira kako drugi hoće, kako je tvrdilo nekoliko funkcionera Samoopredeljenja. LDK neće biti ni kao politička odskočna daska za realizaciju nečijih političkih ciljeva koji su zacrtani ranije“, dodao je Haziri.

LVV i LDK uveravali su javnost da je koalicioni sporazum blizu i ranije, čak dajući i konkretne rokove. Tako su Mustafa i Kurti već jednom najavili da će im nakon objave konačnih rezultata izbora, trebati 72 časa da postignu sporazum. Rezultati izbora potvrđeni su 27. novembra prošle godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.