KFOR obnavlja put do izvora lekovite vode Visokim Dečanima

Predstavnici KFOR-a, opštine Dečani i manastira Visoki Dečani danas su u vojnom kampu “Villaggio Italia” potpisali sporazum o renoviranju postojećeg zemljanog puta u specijalno zaštićenoj zoni iza manastira Visoki Dečani. Ovaj projekat obezbediće veću sigurnost građanima koji često posećuju izvor mineralne vode u blizini manastira, za koji se veruje da poseduje lekovita svojstva, saopšteno je iz KFOR-a.
 
Sporazum su potpisali komandir KFOR-ove multinacionalne borbene grupe Zapad, pukovnik Anđelo Mineli, gradonačelnik opštine Dečani, Rasim Selmanaj i iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, a potpisivanju sporazuma je prisustvovao i komandir KFOR-a, general major Frančesko Paolo Figljiolo.
 
Prema ovom sporazumu, radove na renoviranju puta iza manastira Dečani izvodiće Zajednička logistička grupa za podršku (multinacionalna jedinica za podršku KFOR-a), dok se radovi finansiraju fondovima iz italijanskog programa.
 
U saopštenju se takođe ističe da “ovaj projekat, koji nema nikakav negativan uticaj na monaški način života monaha, ili na životnu sredinu,  će obezbediti veću sigurnost građanima koji često posećuju obližnji izvor mineralne vode za koji se veruje da poseduje lekovita svojstva,” kao i da današnje potpisivanje Sporazuma jeste simboličkog značaja za albansku i srpsku zajednicu.
 
"Pravna vrednost potpisa Sporazuma odražava simbolički značaj akta između dve strane, koje predstavljaju albansku i srpsku zajednicu, da su u skladu sa kosovskim zakonom o posebnim zaštićenim zonama od 20. oktobra 2008. godine, prihvatili predlog MNBG – Zapad za svoje građane,” navodi se u saopštenju KFOR-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.