KFOR demantuje da je zabranio pojedinim prištinskim zvaničnicima da posete Sever

FOTO: KoSSev

Neosnovane su glasine da KFOR zabranjuje pojedinim kosovskim zvaničnicima da putuju na Sever Kosova, saopštila je večeras ova misija NATO-a.

Oglasili su se nakon što je novinar Fitim Čeku (Fitim Çeku), dan ranije na društvenoj mreži „X“, izašao sa ovim navodima.

Saopštio je da je došao u posed dokumentacije, odnosno liste sa imenima političara u Prištini kojima je KFOR, navodno izrekao ovu zabranu.

„Ekskluzivno: NATO poslanicima Samoopredeljenja i pojedinim ministrima zabranio ulazak na sever Kosova!“, poručio je Čeku, pozvavši novinare da se za više informacija obrate KFOR-u.

Na vrhu ovog papira piše „Ne dozvoliti pristup“, a u nastavku slede imena i prezimena političara.

KoSSev portal se za potvrdu autentičnosti liste i navoda Čekua još sinoć obratio ovoj misiji, koja se oglasila večeras.

„Misija KFOR-a predvođena NATO-om želi da pojasni da su neosnovane glasine koje kruže društvenim mrežama u kojima se navodi da KFOR zabranjuje nekim kosovskim zvaničnicima da putuju na Sever Kosova“, poručuju večeras iz KFOR-a.

Navode da se ova misija nikada ne meša u slobodu kretanja pojedinaca širom Kosova.

„Nastavljamo da pružamo bezbedno i sigurno  okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, u skladu sa našim mandatom UN, u svakom trenutku i nepristrasno“, naglasili su.

KFOR je treća linija bezbednosnog odgovora na Kosovu, nakon Kosovske policije i EULEX-a.

Iz misije NATO-a i danas poručuju da sa njima „blisko sarađuju“.

„Nastavljamo da svakodnevno sarađujemo sa institucijama na Kosovu“, naglašava se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.