„Ketering na kašiku“ – domaća kosovska kuhinja od 1 do 4 evra

Dvadesetak žena u opštini Gračanica došlo je na ideju da pokrene ketering „Na
kašiku“. Cilj je da nezaposlene žene postanu ekonomski nezavisne, jer će spremanjem hrane zarađivati, a da one koje su zaposlene, i nemaju vremena da svojoj porodici spreme zdrav i kuvani obrok, to mogu da priušte po pristupačnim cenama.

„Sve je to krenulo iznenada, neplanirano. Imali smo obuku gastronomije preko organizacije koja se zove REA i nas desetak je pratilo tu obuku, i rodila se ideja da eto nešto ovako nedostaje našoj sredini. Imamo dosta restorana, i brze hrane, buregdžinica, to znamo, ali nekako to na kašiku, kuvana jela, baš ona neka domaća jela, gde u stvari tu hranu i
spremaju žene koje su svoja iskustva sticala u porodici, nekako zaživi ovde“, kaže Gordana Toskić.

Njena koleginica Nevenka Rikalo dodaje da je to svojevrsni mali centar koji je odmena zaposlenim ženama jer pripremaju zdravu domaću hranu, i da to štedi vreme za supruge i mame da provedu više kvalitetnog vremena sa svojom proodicom ili to vreme posvete sebi, pak.

Takođe, jedna od ideja je da domaćinstva iz sesokih sredina, u okolini Gračanice,
svoje proizvode prodaju keteringu Na kašiku, te da se tako spoji lepo i korisno, ili zdravo
i neophodno. Pijaca u Gračanici nedovoljna je za količinu proizvoda koja se ovde nudi, a
ona u Prištini nije dostupna ženama iz srpskih sredina.

„Te žene nemaju kome da prodaju svoje proizvode u toj meri kao tamo, zato što ovde svako nešto proizvodi za sebe, svi imamo neke svoje baštice, svi imamo to nešto svoje iz
želje da naša deca pojedu nešto iz naše bašte, što je neprskano, tako da je to malo teže. U stvari ta priča, tri u jedan – je ideja da sve te proizvode koje koristimo u našem keteringu otkupljujemo od žena sa sela, da u stvari mi budemo ta pijaca njihova, da one možda znaju da će ponedeljkom doći do Gračanice, prošetaće, doneće nama svoje proizvode, uzeće novac za to, moći će da kupe to što im treba u Gračanici, jer u sredinama gde žive i nemaju neke prodavnice“.

U Gračanici i okolini se brzo pročulo za pripremanje domaće hrane, pa među mušterijama ima i mladih i starih, zaposlenih i nezaposlenih.

Marija Jovanović kaže da je ona jedna od onih koje više vremena boravi na poslu i u radnim obavezama konstantnim.

„Jurnjavi nekoj i prosto nemam vremena za pripremu doručka, ručka, večere, pa je ovo što je u Gračanici otvoreno pre više meseci odličan izbor za domaćice koje nemaju vremena za spremanje. Često ovde poručujem, imaju vrlo ukusna jela, ukusna i sočna kao iz mamine kuhinje, punjene paprike su odlične pa bih to svima rado preporučila“, kaže.

I Slobodanka Ničić je jedna od mušterija: „Ponekad, kada me mrzi, jer sam i operisana skoro, pre dva meseca, i da ne bih kupovala burek samo za mene, ne volim, a ovde one prave domaću pitu sa domaćim sirom, kajmakom, spanaćem, kupusom, prave prepeć sa mlekom i jajima i to parče košta jedan evro, nije skupo, za jedan evro mi se ne isplati da uključujem šporet, jer mi sin nije tu, a unuk to ne jede, voli krofne i ja mu to pravim, a kuvaju i svu domaću hranu, ja to volim, ja uživam kada neko spremi lepo, ja volim to da vidim i dođem ovde kod nje otvorim šporet i kažem, samo da vidim šta ste danas spremili, pa očima da pojedeš, a ne ovako, mnogo lepo spremaju…“

Svoje proizvode od skoro keteringu prodaje porodica Jovanović iz Ugljara koja se
više od 20 godina bavi proizvodnjom povrća.

Žarko Jovanović otkriva da na desetak ari u zaštićenom i pet ari na otvorenom prostoru gaje povrće – paradajz, papriku, krastavac, lubenice, dinje i slušaju želje naručioca, kažu sade sve što je potrebno.

U Gocinoj kuhinji su konstantno tri žene oko šporeta, dok ostatak pomaže iz svojih
domova. Ketering „Na kašiku“ nema sredstava da hranu dostavlja na kućnu adresu, ali
kada je to neophodno, rado izlaze u susret.

Gordana Toskić otkriva kome nose hranu:

„Imamo jednog deku kome nosimo doručak i ručak, kad neko ne može da dođe, kao što je on koji ima 92 godine po hranu, da se onda mi organizujemo i odnesemo to do njihovog doma. Deka je jako zadovoljan, oduševio se recimo struganom pogačom, čorbama,
supama, pitama…jer se sve to sada manje i sprema“.

Na Kosovu je procenat nezaposlenih žena na visokom nivou, a takođe, ne poštuje se Zakon da određeni broj žena mora biti na rukovodećim pozicijama. Naše sagovornice iznose podatak da je čak 70 odsto žena nezaposleno, pa je ovakva inicijativa tim pre više dobrodošla.

Za pokretanje keteringa ove vredne žene dobile su podršku Ministarstva za zajednice
i povratak i organizacije IOM, u vidu pojedinih elemenata bele tehnike, i 900 evra od NVO
„Forum za razvoj i međuetničku saradnju“. Iako to nije dovoljno, kažu, one su odlučne da istraju u svom poslu.

Dok se neophodne stvari ne obezbede, ove žene će biti zadovoljne kada na licima
svojih mušterija ugledaju srećna, ali i sita lica. Za jedan obrok u keteringu „Na kašiku“
neophodno je izdvojiti 1 evro, ako je doručak u pitanju, i četiri za ručak uz koji dobijate
salatu i dezert.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.