Ker-Lindzi: Priznanje Kosova više nije jednosmerna ulica

Odluka Surinama da povuče priznavanje Kosova je važna, kaže u intervjuu za B92.net profesor na Sent Meri Univerzitetu Džejms Ker-Lindzi. Percepcija proglašenja nezavisnosti Kosova unutar međunarodne zajednice je do sada bila, navodi, "jednosmerna ulica" – prihvatali su da je Kosovo nezavisno. 

"Ovo je prvi put da je neka zemlja promenila odluku i to je bez bilo kakve sumnje značajno," kaže Ker-Lindzi. 

Prema njegovim rečima, teško je reći zašto je Surinam doneo takvu odluku, ali verovatno postoji više razloga. 

Delavi: Nezavisnost Kosova neopoziva

Nezavisnost Kosova je neopoziva i podrška Sjedinjenih Država je čvrsta i nepromenjena, izjavio je za Radio Slobodna Evropa američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, nakon informacije da je Surinam povukao priznanje Kosova.

"Pozivamo države koje još uvek nisu zvanično priznale tu činjenicu da to urade, jer će time osigurati mir i stabilnost na Balkanu i pomoći očuvanje Evrope koja je cela slobodna i u miru," dodaje se u odgovoru.

Delavi je takođe naglasio da i Kosovo i Srbija treba da se fokusiraju na konačnu fazu dijaloga i postignu sporazum o tome kako normalizacija odnosa treba da izgleda.

"To će zahtevati kompromise na obe strane," zaključio je on.

"Deo bi mogao da bude do lobiranja Srbije, zemlja se nedavno približila Rusiji, pa bi i to mogao da bude jedan od razloga, a odluka bi mogla da bude zasnovana i na brigama oko suvereniteta," navodi britanski profesor koji se bavi Balkanom. 

A da li je moguće da neko tek tako promeni odluku? 

"Pismo je čudno napisano…Prema međunarodnom pravu, odluka o povlačenju priznavanja nezavisnosti nije moguća. To je teza koju Kosovo zastupa. Zapravo, povlačenje priznavanje nezavisnosti i neprihvatanje suvereniteta druge zemlje nad tom teritorijom nije moguće. Međutim, apsolutno je moguće da zemlja promeni stav po pitanju suvereniteta (u suprotnom nijedna država nikada ne bi mogla da se spoji sa drugom državom, jer druge zemlje ne bi mogle da prihvate tu promenu). U tom smislu, Surinam sigurno može da bira da li ne prihvata Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu ili smatra da Srbija ima suverenitet nad tom teritorijom. To je ono što nije razjašnjeno u pismu. Međutim, činjenica da je pismo poslato srpskoj vladi dovoljno sugeriše o nameri." 

Na pitanje da li bi još neka zemlja nakon Surinama mogla da promeni odluku Ker-Lindzi navodi da se "Srbija tome nada". 

"Nisam siguran da li je ovo početak novog trenda ili je reč o jedinstvenom slučaju. Mislim da je moguće da još neki, imajući u vidu nedavna dešavanja sa Katalonijom i Kurdistanom, odluči da povuče priznavanje nezavisnosti Kosova," kaže britanski profesor. 

Ipak, kako navodi, ukoliko se to dogodi očekuje da će biti reč o malo zemalja. 

"Verovatnije je da će zemlje koje nisu priznale Kosovo postati još odlučnije u svojoj odluci. Međutim, isto tako bi odluka Surinama mogla da utiče na one koji podržavaju nezavisnost Kosova da pojačaju svoje napore u ubeđivanju drugih da priznaju nezavisnost. Poslednjih godina borba oko nezavisnosti Kosova je bila relativno tiha. Sada bi ponovo moglo da se zakuva," zaključuje Ker-Lindzi.

B92Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.