KDI: Prolećno zasedanje kosovske skupštine obeležila brojna odsustva poslanika

Agnesa Hadžiu
Foto: Kosovapress

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Brojna odsustva poslanika na sednicama Skupštine Kosova, obeležila su prolećno zasedanje 2021. godine u ovoj instituciji, navodi KDI.

Agnesa Hadžiu (Agnesa Hahxiu) iz KDI-a rekla je da su poslanici odsustvovali 414 puta sa sednica.

„Održane su 23 sednice. Jedan problem su brojna odsustva poslanika na sednicama koje utiču na rad Skupštine. Do kraja jula poslanici su bili odsutni 414 puta. Ovo zasedanje obeleženo je malim brojem zakona, samo njih sedam, za razliku od 10 koliko je bilo prošle godine u ovom periodu“, rekla je ona.

Hadžiu je rekla da je došlo do povećanja učinka u nadzornoj ulozi postavljanjem pitanja poslanika, koja su upućena vladi.

„Došlo je do povećanja učinka u nadzornoj ulozi podnošenjem 108 pitanja poslanika Vladi. U komisiji je 31 izveštaj ministara, što je u odnosu na prethodni period 8 izveštaja više“.

Dalje je preporučeno da Vlada izgradi kooperativni pristup sa opozicijom radi ratifikacije međunarodnih sporazuma i da se nedostatak poslanika reši propisima i sankcioniše.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.