KCSS: Kosovske bezbednosne snage su vojska, nikada ne bi trebalo da bude ustavnih izmena

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Zakonska ograničenja nametnuta u pogledu naoružanja, broja članova i ovlašćenja Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u javnosti se ne smatraju vojnim.

U javnoj raspravi razmatrana je mogućnost izmene Ustava kako bi se KBS transformisale u vojsku. U ovom pravnom mišljenju utvrđuje se da su KBS, po Ustavu Republike Kosovo, već vojna sila i da nema potrebe za izmenama Ustava kako bi se eliminisala postojeća ograničenja koja sprečavaju (KBS) da budu puna vojna snaga, navodi Kosovski centar za studije bezbednosti (KCSS).

Sva postojeća ograničenja se mogu otkloniti izmenama i dopunama relevantnih zakona u okviru postojećih odredaba Ustava.

Izmene Ustava zahtevaće odobrenje dve trećine svih poslanika Skupštine, uključujući dve trećine svih poslanika Skupštine koji zauzimaju rezervisana, ili zagarantovana mesta za predstavnike zajednica koje nisu većina u Republici Kosovo (član 144.2 Ustava).

Sa druge strane, kako zakon o KBS-u ne predstavlja zakon od vitalnog interesa (član 81 Ustava), menjanje zakona o KBS-u biće usvojen od strane Skupštine samo glasanjem i većinom glasova prisutnih članova (član 80.1 Ustava).

Mišljenja u ovom radu su stavovi autora i ne predstavljaju stavove Kosovskog centra za bezbednosne studije i partnera.

Pravne argumente o tome da su KBS vojska možete pročitati na  http://www.qkss.org/en/Policy-Papers/Kosovo-Security-Force-is-an-Army-Legal-Arguments-649

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.