KBS na gašenju požara u Albaniji

Mehaj: Mi smo braća i sestre, ostaćemo ovde koliko god je potrebno albanskoj državi

Izvor: Kljan kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovali su juče u Albaniju kako bi intervenisali u gašenju požara.

Ministar odbrane Armend Mehaj, koji je i danas tamo, rekao je u intervjuu za Kljan Kosova da se situacijom u Kuksu dobro upravlja.

„Vlasti Ministarstva odbrane Albanije su od nas zatražile podršku, na šta smo mi hitno odgovorili; sada su u Sent Mariji raspoređeni u drugoj operaciji. Zajedno smo sa albanskim snagama. Imamo ukupno 34 člana i imamo jednu jedinicu za medicinsku podršku. Dostupni smo onoliko koliko je potrebno albanskim vlastima, imaće našu podršku”.

„U Kuksu se situacijom dobro upravlja i kontroliše se. Putem informacija koje imamo na terenu, oni se svim silama trude da požar stave pod kontrolu. Imamo ljude na terenu koji rade na kontroli vatre“.

Mehaj je dalje naznačio da ima stalne kontakte sa svojim kolegom Nikom Peješijem, gde će, prema njegovim rečima, njihova podrška biti kontinuirana.

„Imamo svakodnevni kontakt sa kolegom Nikom Pelješijem, ali u poslednja dva dana imamo češći kontakt. Naša podrška će uvek biti… mi smo braća i sestre, zemlja Albanaca pripada svima i mi smo ovde došli punom voljom i bićemo onoliko koliko je potrebno albanskoj državi“.

Lodža (KSB): Trenutak sletanja u Albaniju bio je dodatni motiv jer smo pomagali bratskoj državi

Izvor: Kljan Kosova (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Komandant kontingenta Kosovskih bezbednosnih snaga Petrit Lođa (Loxha) u emisiji „Info magazin“ rekao je da su imali sreću što su mogli brzo da lociraju požare, kako ne bi dozvolili da se plamen raširi u naseljenim selima, prenosi Kljan Kosova.

„Na sreću, većina štete od požara bila je u nenaseljenim područjima. Ako bi se požari nastavili, to bi ugrozilo sela.“

„Uspeli smo brzo da lociramo požar tako da nije bilo potrebe za evakuacijom seljana iz njihovih domova.“

Lođa je dalje rekao da imaju svu neophodnu opremu bez obzira na izazovne terene na kojima se nalaze.

„Što se tiče poteškoća u gašenju požara, imamo sreću da imamo opremu koju možemo koristiti za takve terene“.

Lođa je konačno rekao da je dodatni motiv taj kada se u pomoć ode u albansku državu.

„Obično je to dodatni motiv koji moramo imati s matičnom zemljom, u trenutku kada smo sleteli na ovu lokaciju, to je bio motiv da pomognemo bratu“.

„Spremni smo da intervenišemo i u matičnoj zemlji u Albaniji i na Kosovu kad god postoji potreba sa mogućnostima koje imamo.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.