KBK poziva na izmene Zakona o praznicima, smanjiti broj neradnih dana, uvećati investicije

Priština Haradinaj Bilbord takse 100 odsto %
FOTO: KoSSev

Izvor: KosovaPress

Komora biznisa Kosova (KBK) zatražila je od kosovske vlade da hitno predloži amandman na Zakon o službenim praznicima na Kosovu.

KBK smatra da je dosadašnja praksa o tome da se za praznike koji padaju na dane vikenda odmara radnim danima, odnosno član 4. Zakona o službenim praznicima, koji nalaže da – „Kada su državni praznici navedeni u članu 2. ovog zakon u subotu ili nedelju, dani odmora biće naredni radni dani“, oštetili Kosovo u finansijskom i međunarodnom smislu.

KBK traži da se službeni praznici ne zamenjuju radnim danima u slučajevima kada padaju na vikend, već da slobodan dan bude samo dan koji je slobodan.

KBK takođe želi da se proslavljaju, ali da ne budu slobodni dani: 9. april, Dan Ustava i 9. maj, Dan Evrope.

Kada je reč o praznicima zajednice, oni bi trebalo da budu praznici za ove kategorije, ali ne i za celo Kosovo.

KBK se nada da će se ove preporuke uzeti u obzir kako bi se doprinelo povećanju radnih dana i povećanju priliva investicija iz Evrope, „toliko potrebnih zemlji sa najvećom nezaposlenošću na kontinentu i sa najvećim malim prihodima po glavi stanovnika u Evropi“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.