Kastrati: BSK spremne da budu Oružane snage

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Komandant Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) Kadri Kastrati izjavio je danas da su BSK spremne da se transformišu u Oružane snage.

On je dodao da ta transformacija zavisi isključivo od kosovske Skupštine.
 
”Zbog prevremenih izbora odloženo je usvajanje ustavnih promena neophodnih za transformaciju BSK u Oružane snage… To nama kao Kosovskim bezbednosnim snagama nije smetalo da nastavimo posao u okviru postojećeg mandata. Održavamo operacionalne kapacitete koje smo postigli ali radimo i na dugoročnim plnovima”, kazao je Kastrati, u intervjuu za portal vesti Express. 
 
Predlog za transformaciju BSK u Oružane snage nije usvojen u kosovskoj skupštini, jer je za to bila potrebna dvotrećinska podrška poslanika kao i predstavnika manjinskih zajednica. 
 
BSK su, prema njegovim rečima, spremne i za angažovanje u međunarodnim vojnim misijama koje organizuju UN i NATO. 
 
”Trenutno imamo oko 50 pripadnika koji se nalaze na raznim treninzima (van Kosova). Za nekoliko dana ćemo se iskrcati u Sloveniju i učestvovati sa još 12 zemalja na terenskoj vežbi koju ce voditi američke snage za Evropu”, rekao je komandant BSK. 
 
”BSK su napredovale na profesionalnom planu ispunjavanja standarda NATO. Sa tog aspekta, ocenjujemo da možemo pružiti naš doprinos i van zemlje”, kazao je Kastrati.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.