Karolina Zijadeh preuzima mesto nove šefice UNMIK-a

Foto: UNMIK

Karolina Zijadeh iz Libana, kao nova specijalna predstavnica generalnog sekretara (SPGS) na Kosovu i šefica Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija (UNMIK) zameniće nekadašnjeg Zahira Tanina, saopšteno je danas iz UNMIK-a.

„Radujem se angažovanju sa kosovskim vlastima i civilnim društvom, kao i sa našim međunarodnim partnerima na Kosovu i u regionu. Pod mojim rukovodstvom, UNMIK će nastaviti svoju posvećenost podržavanju institucija i ljudi na Kosovu u realizaciji mirnije i prosperitetnije budućnosti, a kroz unapređenje ljudskih prava, izgradnju poverenja među zajednicama i osnaživanje nosilaca pozitivnih promena, uključujući žene i mlade. UNMIK će ostati nepokolebljiv u svojoj podršci dijalogu koji vodi EU radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja“, rekla je Zijadeh pred dolazak na Kosovo i preuzimanje rukovođenja UNMIK-om.

Osim što je od 2017. godine bila direktorica Odeljenja za međunarodne organizacije, konferencije i pitanja kulture u Ministarstvu spoljnih poslova i iseljenika Libana, iz UNMIK-a navode da Zijadeh ima blizu 30 godina iskustva u međunarodnoj diplomatiji uz veliko znanje o Ujedinjenim Nacijama, budući da je predvodila državne delegacije Libana u Ujedinjenim Nacijama o ljudskim pravima, agendi o ženama, miru i bezbednosti i migracijama.

Bivša zamenica stalnog predstavnika Libana u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku (2006-2017), SPGS Ziadeh je radila u ambasadama Libana u Ujedinjenom Kraljevstvu (2004-2006), u Belgiji i Evropskoj uniji (1994-1999), kao i pri stalnoj Misija Libana u Beču i ambasadama u Austriji, Hrvatskoj i Slovačkoj (1999-2002).

Karolina Zijadeh je diplomirala i magistrirala ekonomiju i političke nauke na Libanskom univerzitetu u Bejrutu i diplomirala je međunarodne odnose na Univerzitetu Libre de Bruxelles i Diplomatskoj akademiji u Beču.

Tečno govori arapski, engleski i francuski jezik.

Zijadeh je jedanaesta imenovana šefica ove međunarodne misije na Kosovu.

Na Kosovu se do sada smenilo deset šefova UNMIK-a iz sedam zemalja (Brazil, Francuska, Danska, Nemačka, Finska, Italija i Avganistan), kao i dvanaest zamenika šefova UNMIK-a mahom iz Stejt departmenta.

Prethodni šef UNMIK-a bio je Avganistanac Zahir Tanin, u šestogodišnjem mandatu.

Uloga i uticaj UNMIK-a smanjeni su posle 2008, pre svega u smislu da on više de fakto nema izvršnu vlast na samom terenu.

Od kada je UNMIK posle unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova većinu svojih ovlašćenja preneo na kosovske institucije, uloga ove misije je u potpunosti marginalizovana na terenu i od tada se uglavnom svodi na pripremu izveštaja o situaciji na Kosovu koji se šalju u Savet Bezbednosti, kao i podršku civilnim projektima na pomirenju i multietničnosti.

UNMIK je godinama slao kvartalne izveštaje, a unazad par godina to čini na šest meseci.

Kosovo i zapadne zemlje insistiraju na završetku mandata ove misije, čemu se protivi Srbija, pre svega uz podršku Ruske federacije i Kine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.