Kancelarija za KiM: Završeno uređenje pravoslavnog groblja u Đurakovcu

FOTO: Kancelarija za KiM

Sredstvima Kancelarije za KiM uz podršku Privremenog organa, završeno je uređenje pravoslavnog groblja u Đurakovcu, opština Istok. 

„Groblje se prostire na 48 ari i na njemu se nalaze ostaci Hrama Svetog Nikole iz 14. veka koji je porušen 1999. godine, kao i uređenje porte Hrama Sabora Srba Svetitelja u centru Đurakovca koji je bio zapaljen 1999. godine“, navode iz Kancelarije.

Iz ove institucije ujedno podsećaju da je osim ovog groblja, završeno uređenje i čišćenje i pravoslavnog gradskog groblja u Piskoti u opštini Đakovica.

Ono što je još u planu su i radovi na održavanju i uređenju starog i novog groblja u Prilužju, kao i uređenje pravoslavnog groblja u Dečanima.

Sredstva se konkretno koriste za: aktivnosti čišćenja, održavanja i obeležavanja grobalja, uređenje spomenika, uklanjanje korova, odnošenje šuta i smeća, popravku ograda, kapija i sanaciju kapela i druga tekuća održavanja.

Ujedno navode da je u ovom poslu, pored predstavnika Kancelarije za KiM i lokalne samouprave na terenu, angažovana i Srpska Pravoslavna crkva, kao i udruženja raseljenih lica.

Poručuju da Kancelarija za KiM svake godine obezbeđuje sredstva za uređenje srpskih grobalja na Kosovu.

„S obzirom da su srpska pravoslavna groblja na prostoru KiM izložena učestalom skrnavljenju i pokušaju zatiranja, Kancelarija za KiM svake godine planira i obezbeđuje sredstva za njihovo uređenje“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.